2020. február. 17. hétfő
Főoldal » Sándor Krisztina

Sándor Krisztina

Az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (European Language Equality Network – ELEN) 2015. április 11-én a németországi Mainzban tartotta választmányi ülését. A jelenleg 44 európai nyelvi közösség tagságával működő hálózat a különböző európai kisebbségi és regionális nyelvek egyenlőségéért küzd.

A Centre Maurits Coppieters (CMC) Alapítvány az Európai Szabad Szövetség (European Free Alliance, EFA) háttéralapítványa, mely az autonómiáért és függetlenségért küzdő európai pártok és szövetségek háttérintézményeit tömöríti. A Tőkés László európai parlamenti képviselő irodája által szerkesztett és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kiadott Transylvanian Monitor már évek óta társult tagja az Alapítványnak, melynek közgyűlésén ezúttal Sándor Krisztina ügyvezető elnök vett részt az EMNT képviseletében.

Székelyudvarhelyen a Nemzeti Összetartozás Napján (június 4-én) a város központjában, a Millenniumi emlékoszlopnál, tartották a trianoni megemlékezést. Az eseményt az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezi 2012 júniusa óta a Székely Nemzeti Tanáccsal és a város Polgármesteri Hivatalával közösen. 

A dicsőséges pozsonyi csatára emlékezve szerveztek ünnepséget július 3-án Csíkcsomortánban, a Kárpátok Őre Emlékműnél. A megemlékezésen beszédet mondott Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, valamint Tőke Ervin, a Minta elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai önkormányzati képviselője is. 

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Nagy Pál országos alelnök, székelyföldi régióelnök Budapesten találkoztak Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével, akivel a nemzeti értéktár és a létrehozandó határon túli kollégiumokról egyeztettek.

Tisztújító közgyűlést tartottak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki szervezetében. A leköszönő Johann Taierling elnököt Ferencz Attila váltotta a tisztségben.


Bukarestben tartja soron következő közgyűlését az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (European Language Equality Network – ELEN), melyhez tavaly novemberben – a Marosvásárhelyen szervezett román-magyar autonómiakonferencia keretei között – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is csatlakozott. A hétvégi tanácskozáson az EMNT részéről Sándor Krisztina ügyvezető elnök lesz jelen.


Október 10-én a román fővárosban találkoztak az európai országok azon képviselői, akik a kisebbségi nyelvek védelmével foglalkoznak. Az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózathoz (European Language Equality Network – ELEN) csatlakozott kisebbségi szervezetek és intézmények képviselőinek célja, hogy az Európai Unió, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) figyelmét a kisebbségi nyelvek helyzetére felhívja, és ezen a területen azonos jogokat biztosítson az azt beszélők számára.

Tőkés László éves beszámolójával vette kezdetét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kézdivásárhelyen megszervezett tisztújító Küldöttgyűlése. A vasárnapi tanácskozáson az EMNT elnöke, európai parlamenti képviselő áttekintette az elmúlt időszak nemzetpolitikai történéseit, valamint javaslatokat fogalmazott meg a szervezet jövőjére vonatkozóan.

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja Klaus Iohannis tegnapi döntését, mellyel visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrendet. E lépéssel Románia elnöke és az általa képviselt országvezetés újfent bebizonyította, hogy a demokratikus alapértékek – úgy mint a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás – csak akkor védhetők, ha az éppen időszerű államérdek úgy kívánja.

Április 2-án a korzikai Ajaccioban tartották a Centre Maurits Coppieters (CMC) alapítvány éves közgyűlését, melyen a társult tagsággal rendelkező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot Sándor Krisztina ügyvezető elnök képviselte.

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács azt a pártot támogatja a helyhatósági választásokon, amelyik az EMNT és a Székely Nemzeti Tanács eredetei elképzelései szerint az autonómia hiteles képviseletét vállalja, és az önrendelkezést az erdélyi magyarság legfontosabb célkitűzésének tartja – jelentette ki Tőkés László, az EMNT elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt fővédnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján. 

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA