2020. február. 17. hétfő
Főoldal » Partium

Partium

Nem „meglepődve” és nem „megdöbbenve” olvastam azt a közleményt, amelyet Szabó József, a MIÉRT leköszönt elnöke küldött el a sajtónak. Nem lepődtem meg, mert ezt a stílust szoktuk meg az RMDSZ ifjú „titánjaitól”, akik megszólalásaikban mindig igyekeznek az RMDSZ otromba stílusán is túltenni, jól odamondogatni azoknak, akik rámutatnak eltitkolni kívánt cselekedeteikre, vagy akik mernek más véleményen lenni, mint ők.

Nem véletlenül időzített húsvét hetére a Partiumi Keresztény Egyetem vezetősége azt a sajtóértekezletet, amelyen örvendetes fejleményekről számolhatott be a romániai magyar felsőoktatás, a szellemi építkezés, illetve a közösség- és régiófejlesztés vonatkozásában. Ma délelőtt Tőkés László, a PKE Alapítók Tanácsának elnöke, Pálfi József, a szenátus elnöke és János Szabolcs rektor tájékoztatta a média képviselőit.

A Nyíregyházi Főiskola, a Kölcsey Társaság, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és az O’sváth Alapítvány rendezésben tartották meg a csengeri (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) O’sváth  Házban, amely az O’sváth Gyűjteménynek helyet ad, A Partium szerepe a magyar és a szomszédos népek kultúrájában és történelmében című konferenciát április 17-én. 

Ma délelőtt kezdetét vette a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezetének hagyományos közösségépítő rendezvénye, a Partiumi Egyetemi Napok, amelyet idén hatodik alkalommal szerveznek meg, mégpedig április 20-26. között. 

Egy korábban meghirdetett pályázat eredményeként szombaton, a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) nagyváradi ülésén bemutatták a Partium zászlaját és címerét. A tanácskozáson jelen volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt Stratégiai Bizottságának elnöke is.

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nagyváradi irodájában sajtótájékoztató keretében ismertették azt az adománygyűjtést, amely a kárpátaljai magyarok megsegítésére irányul. Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke felvázolta a kárpátaljai gazdasági helyzetet, elmondva, hogy az ott élő magyarok megsegítése nem más, mint a nemzetpolitika gyakorlatba ültetése.

Annak tudatában, hogy az egykori rendszerváltó történelmi fordulat részeképpen egyházi rendszerváltozásról is indokolt és méltó megemlékeznünk és beszélnünk, a Partiumi Keresztény Egyetem égisze alatt, a Sulyok István Teológiai Tudományok Intézete szervezésében 2015. május 30–31-én ebben a tárgyban rendezünk konferenciát.

A múlt évben az egykori „szocialista láger” országaiban megemlékezésekre került sor a társadalmi-politikai rendszerváltozás negyedszázados évfordulója alkalmából. A temesvári népfelkelés 25. évfordulóján egy emlékhét keretében zajlottak megemlékező események Budapesttől Temesváron és Nagyváradon át a szilágysági Menyőig.

Az egykori szovjet érdekszféra európai országaiban negyed évszázaddal ezelőtt lezajlott társadalmi-politikai fordulat, a kommunista rezsimek bukása olyan történelmi esemény volt, ami többé-kevésbé mélyreható változásokat indított el a régió egyházaiban is. A két romániai magyar református egyházkerületben például tisztújítás jelezte a „rendszerváltás” kezdetét, a Királyhágó-melléken ekkor választották püspökké a volt temesvári református lelkipásztort, az 1989-es népfelkelés emblematikus alakját.

Holnap (június 3-án, szerdán) tartják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács közös Küldöttgyűlését, mely alkalom azért is rendkívüli, mert az elmúlt tíz évben hasonló méretű közös tanácskozásra nem volt példa a két szervezet történetében. 

Érmihályfalván tartották az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács érmelléki szervezetének tisztújítását. A június 22-én megszervezett tanácskozáson Dr. Szilágyi Ferencet választották a helyi szervezet élére. 

A nagyváradi Szent László Napok főszervezője, Zatykó Gyula úgy értékelte: sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött a szervezők, ugyanis teljesültek azok a célok, melyeket maguk elé kitűztek. Jó volt közösséget alkotni, együtt ünnepelni a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal, elszármazottakkal. Sikerült a nagyváradi románságot is megszólítani, hiszen az előző évekhez képest jelentősen nőtt részvételük.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA