2020. január. 21. kedd
Főoldal » Országos

Országos

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és államfőjelöltje péntek délután az Érmelléken csatlakoztak a Via Revolutiae emlékmaraton keretében útnak indult Juhos Gábor maratonfutóhoz. A huszonöt évvel ezelőtti temesvári ellenállás meghatározó személyiségei futócipőt húztak, hogy Juhos Gábor példáját követve – vele együtt – futással adózzanak az 1989-es temesvári népfelkelés áldozatainak emléke előtt.

Ünnepi istentisztelet keretében avatták fel Nagyvárad Rét nevű városrészében a Csillagocska Református Zeneóvoda új, háromszintes épületét. A 12 évvel ezelőtt beindult kisdedóvót a Csillagocska Alapítvány működteti, és eddig a váradréti egyházközség gyülekezeti termében és más helyiségeiben kapott helyet.

Több mint 530 kilométer megtétele után csütörtök délután elérte úti célját Juhos Gábor. A maratonfutó szeptember 14-én azért indult el Temesvárról, hogy az 1989-es forradalom áldozataira emlékezzen és emlékeztessen.

Kodály Zoltán azt mondta volt, hogy „művészetben és magyarságban megalkuvást nem ismerek”. A művészet értékeinket, magyarságunk nemzeti érdekeinket jelenti számunkra – ez egy egészen európai gondolat. Európában mint értékközösségben nem ismerünk megalkuvást művészetben és magyarságban, hiszen nyelvében, kultúrájában, értékeiben él a nemzet. Őrizzük, gyarapítjuk, védjük értékeinket, védjük, érvényesítjük nemzeti érdekeinket, megalkuvás nélkül.

Az 1989-es páneurópai piknik szervezői, támogatói és a Magyarországra menekült keletnémet családok, polgárok segítői kaptak elismerést a XXI. Század Intézettől és a Terror Háza Múzeumtól hétfőn Budapesten.

Január 31-án közösen tartott sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Tőkés László és Izsák Balázs. Az EMNT új vásárhelyi székhelyén lezajlott közös sajtóértekezleten a két elnök cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint elvi ellentétek lennének szervezeteik között.

Az Európai Parlament miniplenárisnak nevezett január 28-i brüsszeli ülésén az Unió terrorizmusellenes intézkedéseiről rendeztek közvitát. A kérdés napirendre tűzését az a világszerte nagy felháborodást keltett véres párizsi merénylet tette indokolttá, melyet dzsihádista terroristák a Charlie Hebdo szatirikus gúnylap szerkesztőségében, majd egy helybéli kóser boltban követtek el.

Petícióval fordul Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium ügyében az Európai Parlamenthez. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egyéb magyar sérelmeket is számon tart. Lomnici Zoltán és Tőkés László közösen tartottak sajtótájékoztatót ma, január 30-án Budapesten.

Mély megrendüléssel értesültünk Kötő József színháztörténész, kutató és közéleti személyiség haláláról. A kolozsvári születésű Kötő József az erdélyi kulturális élet meghatározó személyisége volt: színházigazgatóként, tanárként, szerkesztőként és kutatóként is maradandót alkotott, politikusként pedig az erdélyi magyarság érdekeit szolgálva, kulturális örökségeink megóvásáért és intézményi hálónk gyarapításáért fáradozott.

Őszinte részvétünket és együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családnak. Emléke legyen áldott!

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület által Tőkés László püspöksége idején meghonosított, több mint két évtizedre visszatekintő hagyomány folytatásaképpen Krisztus születésének 2015. esztendejében is megrendezték Nagyváradon az újévköszöntő ünnepélyt, mégpedig január 11-én, az egyházkerületi székház dísztermében.

Az 1989 decemberében lezajlott temesvári népfelkelés – amelynek Tőkés László, saját elmondása szerint, kovásza és katalizátora tudott lenni, bár eredendően csupán nemzeti közösségének és egyházának jogaiért és szabadságáért igyekezett szót emelni – negyedszázados évfordulóján sikeres és méltó megemlékezéseket tartottak az elmúlt esztendőben Az 1989-es Temesvári Emlékév nevű rendezvénysorozat keretében, jobbára az EMNT és a képviselői iroda közös szervezésében.

Mély megrendüléssel értesültünk Márton Zoltán, makfalvi polgármester, közéleti szereplő haláláról. Tragikus hirtelenséggel eltávozott barátunk 2003-ban mind a Székely Nemzeti Tanács, mind pedig az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kezdeményező Testületeinek tagja volt.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA