2020. január. 21. kedd
Főoldal » Maros megye

Maros megye

1992-ben az akkor még egységes érdekvédelmi szövetségünk elöljárói és választott képviselői a kolozsvári Szent Mihály-templomban esküvel tettek hitet az erdélyi magyar nemzeti közösség önrendelkezésének ügye mellett.

25 évvel ezelőtt 1990. február 10-én Sütő András felhívására körülbelül 100.000 magyar némán, táblák és transzparensek nélkül, kezükben gyertyával és könyvvel demonstrált Marosvásárhely központjában. 

Új helyre költözött az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi és marosvásárhelyi irodája. A váradi EMNT-iroda (Demokrácia Központ) a Széles u. 23 szám alól elköltözött a Fő u. (Republicii) 45. szám alá. Az új irodának helyet adó épület a Körös áruháztól a vasútállomás felé, jobb oldalon, mindjárt a zebra után található. A marosvásárhelyi iroda a Klastrom (Mihai Viteazul) utca 10-es szám, 1-es lakrészben található. 

Péntek délelőtt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában megnyitották A hallgatás fala című kiállítást, mely a kommunista diktatúra elnyomó politikáját és az 1989-es forradalmi eseményeket mutatja be. A vásárhelyen látható tárlat nem előzmények nélküli: a forradalom 25. évfordulója alkalmából előzőleg már bemutatásra került úgy Brüsszelben, mint Budapesten, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében látható volt Temesváron, Nagyváradon és Menyőben is. 

Február 20-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában nyitják meg A hallgatás fala című kiállítást. Az 1989-es forradalmi eseményeknek emléket állító tárlat nem előzmények nélküli: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében előzőleg már Temesváron, Menyőben és Nagyváradon is bemutatásra került, valamint a brüsszeli és budapesti közönség is megtekinthette. 

Hosszú idő után ismét közös küldöttgyűlésen tanácskoztak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács tagjai. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában június 3-án közel 300 küldött jelenlétében döntöttek az előre megfogalmazott határozatok elfogadásáról, melyek mind az autonómia, a szimbólumhasználat és az erdélyi magyar közösség jogérvényesítését érintik.

Június 25-én tartották a Maros megyei EMNT szervezetének tisztújító Küldöttgyűlését. A marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban megszervezett ülésen a küldöttek Cseh Gábor korábbi elnököt megerősítették tisztségében. 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége megrendülten értesült a 78. életévében elhunyt Fodor Imre haláláról. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2003-as létrehozását követően az első elnökség tagjaként tevékenykedett Fodor Imre, aki az erdélyi magyar közélet következetes autonómiaharcosa volt. 

Sajtótájékoztatón értékelték az elmúlt időszak közéleti eseményeit az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői. A marosvásárhelyi eseményen Sándor Krisztina, a szervezet ügyvezető elnöke, valamint Tiboldi László és Cseh Gábor, az EMNT országos alelnökei kitértek az egyre inkább felerősödő magyarellenességre, a bevándorlási kvóták ellen szervezett aláírásgyűjtésre, a honosítási folyamat helyzetére, valamint a marosvásárhelyi magyar-magyar összefogás lehetőségeire is.

Az elmúlt időszakban a közösségünket ért jogsérelmek egyike volt a nemzeti jelképeinket gyalázó román kisebbségellenes megnyilvánulás. Ennek is egyik kiemelkedő példája volt az a marosvásárhelyi zászlóper, melynek végére most a Maros Megyei Törvényszék tett pontot. A döntéshozók kimondták: a székely zászló nem minősül reklámzászlónak, s kitűzése nem ellenkezik egyetlen hatályos törvénnyel sem.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Pro XXI Alapítvány és a Bajnokok – Élsportolók – Sportbarátok Klubja szervezésében A magyar foci címmel tartanak  közönségtalálkozót szeptember 21-én Marosvásárhelyen.


Őszi csoda címmel szervez ünnepi gálaműsort az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács október 17-én (hétfőn) 18.00 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Az ünnepségen fellép Kilyén Ilka, Kilyén László, Ritziu Ilka Krisztina, a Fagyöngy citerazenekar, a Musica Humana, valamint Varró Huba és társulata erdélyi verbunkokat és legényeseket játszanak. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA