2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Kézdiszék

Kézdiszék

Tisztújító közgyűlést tartottak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki szervezetében. A leköszönő Johann Taierling elnököt Ferencz Attila váltotta a tisztségben.


Hagyományőrző Ifjúsági Napokat tartanak Kézdivásárhelyen október 3-10. között. Az esemény programját alább közöljük:

Tőkés László éves beszámolójával vette kezdetét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kézdivásárhelyen megszervezett tisztújító Küldöttgyűlése. A vasárnapi tanácskozáson az EMNT elnöke, európai parlamenti képviselő áttekintette az elmúlt időszak nemzetpolitikai történéseit, valamint javaslatokat fogalmazott meg a szervezet jövőjére vonatkozóan.

 

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke több ízben, számos fórumon hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi időszakban elszaporodtak a romániai magyarellenes megnyilvánulások. Ezek döntő része az állam különböző szerveitől származott, melyek a hatályos törvények hibás értelmezése mögé bújva törekednek ellehetetleníteni közösségi jogaink gyakorlását többek között a szimbólum- valamint a nyelvhasználat területén.

 

A Reconstructio Egyesület szervezésében rendeztek nyelvjogi konferenciát Kézdivásárhelyen, október 16-18. között. A meghirdetett eseményen – a témában jártas szakértőkön kívül – több mint száz érdeklődő is részt vett. A Szabad nyelvhasználat erdélyi lehetőségei címet viselő konferencia a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. támogatásával valósulhatott meg. 

Csihány csípte mesék címmel négy településén tart előadást Csernik Pál Szende mesemondó: Kászonjakabfalván, Szentkatolnán, Kézdivásárhelyen és Lemhényben várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket. 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében az 1956-os szabadságharc erdélyi vonatkozásait bemutató vándorkiállítás nyílik Kézdivásárhelyen, az Erzsébet teremben február 10-én, pénteken, du. 16.00 órától. A kiállítás a legfontosabb erdélyi '56-os csoportokat mutatja be, majd a forradalom leverését követő megtorlásokat.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc erdélyi vonatkozásait bemutató vándorkiállítás nyílt tegnap délután Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében, a magyarországi 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA