2020. január. 22. szerda
Főoldal » Kárpát-medence

Kárpát-medence

Az 1989-es év hozta el a kultúra és a magyarok szabadságát, ekkor vált a magyarok törvényes himnuszává Kölcsey Ferenc költeménye, és ebben az esztendőben vívták ki szabadságukat a kelet-közép-európai térség népei – mondta Tőkés László csütörtökön Nyíregyházán.

Strasbourgi ülésszakán, ma szavaz az Európai Parlament arról a határozatról, amely a jelenlegi ukrajnai helyzetet, valamint az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatokat veszi számba. Az Európai Néppárt határozati szövegjavaslatában következetesen kiáll eddigi álláspontja mellett, beleértve a Moszkvával szemben bevezetett szankciók fenntartását, szükség szerint pedig azok szigorítását. 

Lendván (Szlovénia) ülésezett június 17-18. között a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma. A két napos találkozó egyik kiemelt célkitűzése volt, hogy a Kárpát-medencében tevékenykedő magyar gazdák együttműködésének és összefogásának megfelelő szervezeti keretet biztosítsanak.

 

A dicsőséges pozsonyi csatára emlékezve szerveztek ünnepséget július 3-án Csíkcsomortánban, a Kárpátok Őre Emlékműnél. A megemlékezésen beszédet mondott Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, valamint Tőke Ervin, a Minta elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai önkormányzati képviselője is. 

Az elmúlt időszakban két kárpátaljai rendezvényen is részt vett Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke: a június 30. és július 4. között Felsőszinevéren megszervezett XXIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen számos nemzetpolitikai és közéleti téma került terítékre, míg Tiszapéterfalván, július 10-12. között, a II. Turul Expót szervezték meg, ahol egy gazdasági témában szervezett kerekasztal-beszélgetésre is sor került.

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA