2020. január. 21. kedd
Főoldal » Csíkszék

Csíkszék

Több mint 200 érdeklődőt vonzott már az első napon A hallgatás fala című kiállítás, melyet pénteken a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum Bástya termében nyitottak meg.

Közel 700-an – főként diákok – voltak kíváncsiak a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum Bástya termében kiállított A hallgatás fala című tárlatra. A pénteken megnyílt kiállítás az 1989-es forradalom eseményeit, a temesvári történéseket és Tőkés László forradalmi szerepét mutatatta be. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett kiállítás Erdély több városába is ellátogatott már, emlékezve és emlékeztetve látogatóit a 25 évvel ezelőtt végbement rendszerváltó folyamatokra. 

Sántha Hanga, a budapesti Migrációkutató Intézet vezető kutatója „A nemzetközi migráció kihívásai Magyarország és Európa számára” címmel tartott előadást 2015. november 25-én Csíkszeredában. A Csíki Székely Múzeumban sorra került eseményt a Magyar Állampolgárok Klubja és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezte.

Nagysikerű verses előadóestet tartott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében Grossmann Péter nyugdíjas zongoraművész 2015. november 17-én Csíkszeredában. 

Könyvbemutatót tartott Szőczi Árpád kanadai újságíró az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében 2015. december 9-én Csíkszeredában. 

Csíkszeredai sajtótájékoztatón is beszámoltak a Maros Megyei Törvényszék döntéséről, melynek következtében a székely zászló nem minősül reklámzászlónak. A sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és Tiboldi László, az EMNT alelnöke elmondták: remélik, a döntés nyomán megszűnnek a székely jelkép használata miatti zaklatások.

Hétfőn délután nyitották meg a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériában azt a vándorkiállítást, melyen az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevőinek képei kaptak helyet, kiemelt hangsúlyt fektetve nyolc erdélyi szabadságharcos csoportosulásra. A tárlat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében látható december 18-ig (hétfőtől-péntekig, 12-18.00 óra között). 

Egy péntek délután tartott csíkszeredai búcsúfogadás keretében köszönték meg dr. Zsigmond Barna Pál leköszönő főkonzulnak az eddig végzett áldozatos munkát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett székelyföldi Demokrácia-központ-hálózat munkatársai és képviselői.

Az eseményen egy fotó-összeállítással, valamint egy tiszteletbeli honosítási okirattal fejezték ki köszönetüket a jelenlévők.

A 2011 márciusa óta hivatalban lévő főkonzul oroszlánrészt vállalt a honosítási folyamat gördülékennyé tételében, valamint az erdélyi magyarság képviseletében.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár április 12-én Csíkszeredában meglátogatta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csíkszeredai irodáját. 

A hagyományokhoz híven az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai szervezeteinek Magyarnak (l)enni jó elnevezésű csapata idén is részt vett a 17. Pityókafesztiválon.

Második alkalommal vett részt az EMNT csíkszeredai szervezete az Ólomfest keretén belül megrendezett jótékonysági főzésen a Magyarnak (l)enni jó elnevezésű csapattal.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA