2019. november. 22. péntek
Főoldal » Hírek » Budapesti sajtótájékoztató erdélyi magyar jogsérelmekről

Budapesti sajtótájékoztató erdélyi magyar jogsérelmekről

2015. 01. 30.
Megosztás:

Petícióval fordul Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium ügyében az Európai Parlamenthez. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egyéb magyar sérelmeket is számon tart. Lomnici Zoltán és Tőkés László közösen tartottak sajtótájékoztatót ma, január 30-án Budapesten.

Budapesti sajtótájékoztató erdélyi magyar jogsérelmekről

Lomnici Zoltán kiemelte: a magyarság megmaradása szempontjából kulcskérdés, hogy érvényesüljön a vallásszabadság a határon túli területeken, és különösen igaz ez Erdélyben. Románia az EU-csatlakozásakor vállalta, hogy visszaadja az egyházaknak az őket megillető tulajdont, így azzal, hogy a kollégiumot újraállamosítják, az ország megsérti az EU-tagságából fakadó kötelezettségét, szembemegy az uniós normákkal – jelentette ki.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint a román államvezetés a magyarság emberi jogait akarja csorbítani, célja az asszimilálás. Románia csak akkor válhat az EU „valódi tagjává”, ha eleget tesz a közösség normáinak, így a vallásszabadság elvét is szem előtt tartja – vélekedett. Hozzátette: ennek ellenére az egyházak máig csak az ötven százalékát kapták vissza a tulajdonuknak.

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a magyarság és a református egyház elleni merényletnek nevezte, hogy megfosztják ősi iskolájától, tulajdonától. Az, hogy jogerős ítélettel újraállamosították az egyháznak visszaadott tulajdont, és az egyház így elvesztette a nagy nehézségek árán visszaszerzett tulajdonjogát, jól tükrözi az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának helyzetét – mondta. Úgy látja, huszonöt év után „kommunista visszarendeződés” keretében akadályozzák a tulajdon visszaszolgáltatását, és a folyamatot a kisebbségek jogfosztása jellemzi.

Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón kitért a nagyváradi zászlóperre is. Tőkés Lászlót augusztusban szólította fel a nagyváradi önkormányzat, hogy távolítsa el irodája erkélyéről a szolidaritásvállalás jeleként korábban kitűzött székely zászlót, amelyet a helyi hatóság reklámzászlónak tekint. Ha nem teszi meg, egy következő lépésben súlyos pénzbírságot rónak ki rá. A képviselő a kihágást megállapító és megrovást tartalmazó jegyzőkönyvet megtámadta a bíróságon, de keresetét hétfőn elutasították.
Tőkés László hangoztatta: Romániában üldözik a magyar és a székely jelképeket, de a magyarokból nem lehet gúnyt űzni. Kettős mércét alkalmaz a román hatalom, mert azt nem kifogásolta, amikor nacionalista románok százötven méteres nemzeti színű lobogót hordoztak végig Sepsiszentgyörgyön és magyarellenes jelszavakat skandáltak – idézte fel.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA