2020. január. 21. kedd
Főoldal » Hírek » Brassó: román-magyar kerekasztal föderalizmusról, regionalizmusról és autonómiáról

Brassó: román-magyar kerekasztal föderalizmusról, regionalizmusról és autonómiáról

2015. 12. 08.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében folytatódik az a konferenciasorozat, melynek célja a román-magyar párbeszéd elmélyítése, s a különböző közéleti-politikai témák minél szélesebb körű vitája. Mindezek időszerűségét a közelmúlt magyarellenes megnyilvánulásai, valamint a békés román-magyar viszony tudatos politikai szándéktól vezérelt aláásása még aktuálisabbá teszi.

A legutóbb Marosvásárhelyen megszervezésre került eseményt idén egy brassói kerekasztal-beszélgetés követi, melynek témájául a föderalizmus, a regionalizmus és az autonómiatörekvések szolgálnak. A román és magyar szaktekintélyek, újságírók és politikusok részvételével létrejövő eseményre szeretettel várják – előzetes regisztráció után (legkésőbb csütörtökön, december 10-én, 12.00 óráig, a press@emnt.org e-mail címen) – a sajtó képviselőit is.

A december 11-én, a brassói Baiulescu-házban (Hősök útja/Str. Eroilor 33. szám) (pénteken) 14.00 órától megszervezésre kerülő esemény a Föderális Románia – közös politikai ügy? Regionalizáció. Önigazgatás. címet viseli, s a magyar autonómiatörekvések többségi nemzet általi megítélésére, valamint az autonómia és a regionalizáció viszonyára fekteti a hangsúlyt. A hozzászólások – szinkrontolmács segítségével – mindkét nyelven követhetőek lesznek.

A rendezvényre elfogadta a szervezők meghívását Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár (Kolozsvár), Mircea Dăian újságíró, az Erdélyi Demokrata Liga alapítója (Medgyes), Fancsali Ernő egyetemi hallgató, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke (Kolozsvár), Adrian Szelmenczi újságíró, ActiveWatch (Bukarest), Szilágyi Ferenc egyetemi tanár, a Partiumi Autonómia Tanács elnöke (Nagyvárad), Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke (Temesvár), Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke (Marosvásárhely), Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke (Marosvásárhely), Hans Hedrich civil aktivista, a Neuer Weg Egyesület alelnöke (Segesvár),Kalmár Ferenc szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztos (Budapest), valamint Lucian Constantin az Erdélyi Demokrata Liga elnöke (Brassó).

Az esemény szervezői szeretettel várják az érdeklődőket!

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA