2019. november. 12. kedd
Főoldal » Hírek » Bicikliút-építést szorgalmaznak

Bicikliút-építést szorgalmaznak

2017. 05. 08.
Megosztás:

Kerékpárút-építésre vonatkozó kérvényt iktatott  hétfőn a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban egy civil csoport, mely azt szeretné elérni, hogy az önkormányzat a Szamos jobb oldali töltésén alakítson ki bicikliutat.

Bicikliút-építést szorgalmaznak

A beadványukhoz több mint 1300 támogató aláírást is mellékeltek, ami azt jelzi, hogy a megyeszékhelyen, valamint a szintén a Szamos mellett fekvő Darán élők közül sokan támogatják a kezdeményezést. A szóban forgó kerékpárút-építési javaslat lényegében a városi szennyvíztisztító teleptől a Dara (Pusztadaróc község) határában lévő Nagyerdőig húzódó szakaszra vonatkozik, a biciklisáv folytatásának ügye a román-magyar határig ugyanis már körvonalazódik.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezője, Rácz János szerint a kerékpárút amellett, hogy hasznos volna a sportolni és kikapcsolódni vágyók számára, nagymértékben megkönnyítené a biciklis közlekedést az érintett településeken élők számára. Továbbá — amennyiben végre megtörténne Románia felvétele a schengeni övezetbe — a biciklisek Magyarországra is átjárhatnának ezen a kerékpárúton. A biciklis útvonal biztonsági szempontból is igen fontos lenne, hiszen jelenleg a kerekezők zöme a forgalmas, teherautók által is használt országúton közlekedik.

A lakossági kezdeményezést az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szatmári szervezete felkarolta, segítve az aláírásgyűjtést. Az EMNT helyi vezetői, Csókási-Budaházi Attila és Kiszner Csaba elkísérték a kerékpárosokat a polgármesteri hivatalba is, ahol közösen iktatták a beadványt a nemzeti tanács nevében.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA