2019. november. 12. kedd
Főoldal » Hírek » Bemutatták Sütő Éva Érmellékről írt könyvét

Bemutatták Sütő Éva Érmellékről írt könyvét

2017. 02. 08.
Megosztás:

Lírai tájrajz – ez lehetne a műfaja Sütő Éva, újságíró, író a szatmári EMNT székházban bemutatott Érmelléki embermesék című kötetének, amely a Betlen Gábor alapon keresztül a Magyar Kormány támogatásával került kiadásra.

Bemutatták Sütő Éva Érmellékről írt könyvét

A bemutató  Szabó János érmihályfalvi színházvezető szavallatával kezdődött, a továbbiakban pedig a moderátor, Elek György publicista, méltatásában kiemelte a könyv  érezhető életszerűségét, eredetiségét. Sütő Éva elmodta: olyan szerencsés sorsa adódott, hogy nemcsak a nagymamája elbeszéléseit hallhatta, hanem a szép kort megélt dédnagyanyjával is tíz évet eltölthetett, így pedig volt alkalma elbeszéléseit, történeteit meghallgatni. E mondák egy életreszóló kötődést teremtettek ember, szerző és az anyaföld között. A szülőföld erős hívásának és ölelésének engedve az írónő két évtizedes  távollét után visszatért a szülőhelyére, a közben várossá lett mezővárosba, magával hozva gazdagabb vidékről származó férjét is, továbbra is gyűjtve és jegyezve az anyagot a tájrajz újabb fejezeteihez.

E könyv olvasása közben  egy kis utazást teszünk a közelmúltban. Oda és olyan időkbe repít a szerző ahol minden az, aminek hívják és nem aminek látszik. Tündérmese-foszlányokkal tarkított leírások, ismerősnek tűnő sárguló képeken: a szódás, a falu bolondja, vajákosok, kerítők, kuruzslók és más, már nem létező csudalények. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA