2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Barcelonában tartotta küldöttgyűlését az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat

Barcelonában tartotta küldöttgyűlését az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat

2016. 11. 06.
Megosztás:

A legendás hírű FC Barcelona stadionjában található konferenciateremben tartotta soron következő küldöttgyűlését az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN). Az európai kisebbségi nyelvek megőrzéséért és a nyelvi jogok kiszélesítésért tevékenykedő ernyőszervezetnek – 2014 óta – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is tagja. A tanácskozáson, az EMNT képviseletében, Sándor Krisztina ügyvezető elnök és ifj. Toró Tibor egyetemi oktató is részt vett, akik ismertették az erdélyi magyar kisebbség nyelvjogi helyzetét.

Barcelonában tartotta küldöttgyűlését az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat

A jelenleg 44 európai nyelvi közösség tagságával működő ELEN a különböző európai kisebbségi- és regionális nyelvek egyenlőségéért küzd, s tevékenységével az Európai Unió döntéshozóinak figyelmét igyekszik felhívni a kevésbé használt nyelvek jogi helyzetére, s a kisebbségek érdekérvényesítésének problémáira.

A szombati, barcelonai, küldöttgyűlésen áttekintették az elmúlt időszak nyelvjogi fejleményeit és olyan aktuális kérdésekre is kitértek, mint a Brexit kisebbségi nyelvhasználatra gyakorolt hatása Nagy-Britanniában, az anyaország nélküli, különböző nyelveket beszélő népcsoportok támogatásának lehetőségei. A tanácskozáson megjelent küldötteket Jordi Moix, az FC Barcelona igazgatósági tagja, Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke és Oscar Escuder de la Torre, a küldöttgyűlést lebonyolító Plataforma per la Llengua szervezet elnöke köszöntötte. 

A küldöttgyűlésen jelen volt Jill Evans welszi és Josep-Maria Terricabras katalán európai parlamenti képviselő, akik bátorították a jelenlevőket arra, hogy éljenek a nyelvi jogaikkal és ahol ezek sérülnek, ott az illető országban indított peres eljárásokkal, majd azokat kimerítve, az európai fórumokhoz forduljanak. A helyi, civil mozgalmak szerepét többen is hangsúlyozták, kiemelve azt is, hogy az uniós intézmények sem korábban, sem most nem foglalkoznak kellőképpen azzal a közel 50 millió európai állampolgárral, akik a hivatalosan elismert nyelveken kívül mást (is) használnak.

A tisztújítások rendjén az ELEN élére Ferran Suay egyetemi tanárt, korábbi alelnököt választották, aki egy valenciai kulturális és jogvédő szervezet igazgatósági tagja. Az ELEN Választmányának továbbra is tagja maradt Sándor Krisztina.

A küldöttgyűlés keretében az erdélyi magyarság időszerű jogvédő ügyeiről is beszámoltak. Sándor Krisztina röviden bemutatta a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére, valamint a székelyföldi autonómiáért évről-évre szervezett, mozgalmi jellegű akciókat. Ugyanitt beszámolt a román hatóságok által a magyar feliratok és a székely zászló ellen indított peres eljárásokról is. A bemutatót kiegészítette ifj. Toró Tibor egyetemi tanár, aki a nyelvi charta alkalmazásáról írt árnyékjelentésről és az annak kapcsán elindult egyeztetési folyamatról beszélt, melynek célja összehangolni az Erdélyben jelenleg a jogvédelem terén tevékenykedő szervezetek és mozgalmak működését.

A küldöttgyűlést megelőző napon az ELEN jelenlévő képviselői Carles Puigdemont i Casamajó katalán elnökkel is találkoztak a katalán kormány székhelyén.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA