2019. december. 16. hétfő
Főoldal » Hírek » Az európai nyelvi egyenlőségért küzd az ELEN

Az európai nyelvi egyenlőségért küzd az ELEN

2015. 04. 13.

Az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (European Language Equality Network – ELEN) 2015. április 11-én a németországi Mainzban tartotta választmányi ülését. A jelenleg 44 európai nyelvi közösség tagságával működő hálózat a különböző európai kisebbségi és regionális nyelvek egyenlőségéért küzd. A Választmányi ülésen az EMNT képviseletében jelen volt Sándor Krisztina ügyvezető elnök. Az EMNT a tavaly novemberben Marosvásárhelyen szervezett magyar-román autonómiakonferencia keretében csatlakozott hivatalosan is az ELEN-hez.

Az európai nyelvi egyenlőségért küzd az ELEN

A Választmányi ülésen Davyth Hicks, az ELEN főtitkára beszámolt a hálózat éves tevékenységéről, valamint a következő időszak tervezett programjairól. A választmányi ülésen jelen voltak a baszk, katalán, galíciai, aromán, finnországi koréliai, breton és más nyelvek védelméért küzdő szervezetek képviselői. Ferran Suay, a katalán nyelvvédő szervezet képviselője bemutatta az ENSZ-hez készítendő jelentés eddigi változatát, mely a Spanyolországban élő nyelvi kisebbségek helyzetéről nyújt részletes képet. A gyűlésen visszatérő gondolat volt, hogy az általános emberi jogok keretében szükség van a nyelvi jogok külön kezelésére is. Az emberi jogokat mindig egyéni jogként értékelik, holott a nyelvi jogok biztosítása kollektív jogként lehetséges.

Paul Bilbao baszk képviselő egy 2016-ra tervezett nagyszabású, az európai nyelvi sokszínűséget védő nagygyűlés tervét mutatta be, melyet a baszk Donostia városban szerveznek, mely arra az évre Európa kulturális fővárosa címet is elnyerte. A nagygyűlésre egy olyan egyezmény elfogadását tervezik, melyet minden európai nyelvi közösséget képviselő csoport aláírna.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke az ülésen beszámolt a Székely Szabadság Napja betiltásának körülményeiről, melynek kapcsán az ELEN levelet küld az illetékes romániai hatóságoknak, valamint a brüsszeli romániai nagykövetségnek, hogy felhívják a figyelmet a szabad gyülekezés és véleménynyilvánítás durva megsértésére. Ismertetette azt a tanulmányt, melyet a Bálványos Intézet keretében végeztek, s mely a létező romániai nyelvtörvény helyi közigazgatásban való használatát vizsgálta. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy csak azokban az önkormányzatokban használják a magyar nyelvet, ahol a lakosság több mint 80 %-a magyar anyanyelvű és ez az önkormányzatok összetételében is tükröződik.

Davyth Hicks főtitkár az ülés végén felhívta a figyelmet, hogy minden olyan anyagot küldjenek át a tagszervezetek az ELEN-nek, amely a nyelvi jogok kérdésével foglalkozik, s amelyek kapcsán tovább lobbizhat az ELEN az európai szintű szervezeteknél vagy akár az adott tagállam külképviseletein. Az ELEN az aromán nyelvi közösség meghívására idén októberben Bukarestben tartja éves közgyűlését. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA