2019. november. 14. csütörtök
Főoldal » Hírek » Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum összehívását kezdeményezik

Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum összehívását kezdeményezik

2015. 12. 10.

Sajtótájékoztatón értékelték az elmúlt időszak közéleti eseményeit az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői. A marosvásárhelyi eseményen Sándor Krisztina, a szervezet ügyvezető elnöke, valamint Tiboldi László és Cseh Gábor, az EMNT országos alelnökei kitértek az egyre inkább felerősödő magyarellenességre, a bevándorlási kvóták ellen szervezett aláírásgyűjtésre, a honosítási folyamat helyzetére, valamint a marosvásárhelyi magyar-magyar összefogás lehetőségeire is. Ennek kapcsán Cseh Gábor elmondta: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, megsértette a város magyarságát azzal, hogy a széles körű támogatottságnak örvendő magyar együttműködést olyan „lecsónak” nevezte, melyre – véleménye szerint – nincs szüksége a marosvásárhelyieknek. Cseh kijelentette: amennyiben az RMDSZ elnöke nem kér bocsánatot, aláírásgyűjtésbe kezdenek azért, hogy Kelemen Hunort Marosvásárhelyen nem kívánatos személlyé nyilvánítsák.

Sándor Krisztina a sajtótájékoztató elején emlékeztetett: Tőkés László, az EMNT elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke nemrégiben felhívásban kérték az erdélyieket, hogy aláírásukkal támogassák – a Magyarországon a Fidesz által kezdeményezett – bevándorlási kvóták elleni petíciót. Erdélyben mind a magyar, mind pedig a román állampolgárok aláírhatják a petíciót - külön aláírási íveken. Sándor Krisztina elmondta: a kézjegyek gyűjtésének egyelőre nincs határideje, így a Demokrácia-központokban – a nyitvatartási időkben – várják az aláírókat. A következő hetekben a nagyobb városokban utcai gyűjtést is szerveznek az EMNT területi szervezeteinek munkatársai.

Terror-vád: az ártatlanság vélelme mindenkit megillet

Az elmúlt időszakban felerősödtek a magyarellenes megnyilvánulások, melyeket hosszan sorolt az EMNT ügyvezetője. Sándor Krisztina elmondta: már-már napi szinten történnek olyan intézkedések a román hatóságok részéről, melyekkel azt a látszatot próbálják kelteni, hogy a romániai magyar közösség nem tartja tiszteletben Románia törvényeit, és veszélyt jelentenek az ország biztonságára. Az EMNT vezetősége korábban nyilatkozatban ítélte el a békés román-magyar viszony tudatos, az államhatalom részéről kezdeményezett aláásását, s ennek kapcsán Sándor Krisztina kijelentette: a Kézdivásárhelyen terrorizmussal meggyanúsított Beke Istvánt is megilleti az ártatlanság vélelme, a sajtót pedig arra kéri, hogy ennek megfelelően kezelje az ügyet. „Meg kell várnunk a bíróság döntését, mielőtt bárkit is kriminalizálnánk. A Beke-ügy kapcsán egyre inkább világossá válik, hogy a hatóságok öngólt rúgtak, s mondvacsinált okokra hivatkozva tartják fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi vezetőjét. A titkosszolgálat aktív közbenjárása és manipulációja jól érzékelhető az ügy hátterében. Ha egy barátok közti tréfálkozás is lehet egy előzetes letartóztatásnak az alapja, akkor maholnap többen is hasonló helyzetbe kerülhetnek” – mondta Sándor Krisztina.

Kezdeményezik az EMEF összehívását

Az EMNT ügyvezetője beszámolt arról, hogy Tőkés László és Szilágyi Zsolt közös levelet küldtek Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, melyben – a korábbi alkalmakhoz hasonlóan – ismét az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum összehívását kezdeményezik. „Elengedhetetlen, hogy az EMEF keretei között újra egyeztessenek a tárgyaló felek, s közös fellépéssel vessenek véget az erősödő magyarellenességnek. A terrorvád kapcsán az RMDSZ részéről mindeddig inkább csak cinkos hallgatást tapasztaltunk. Ha eddig különböző okok miatt nem tartották fontosnak, hogy egy asztalhoz üljünk, hát most itt az alkalom” – mondta Sándor Krisztina.

Az erdélyi honosítási folyamatról

Tiboldi László, az EMNT alelnöke és a honosítás koordinálásáért felelős megbízott elmondta: a Demokrácia-központok 2011 óta stratégiai partnerei a magyar államnak, s a 31 irodából álló hálózat mind a mai napig folyamatosan végzi a honosítást. Tiboldi beszámolójából kiderült: mindeddig 231.000 személynek segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében, s az eddig többnyire az irodákhoz kötött ügyintézést felváltotta a terepmunka, vagyis a kiszállások során végzett honosítás. Az EMNT alelnöke elmondta: a Demokrácia-központokban is lehetőség van a magyar útlevelek kezelésére – a kihelyezett konzuli napokon –, így nem szükséges Csíkszeredába vagy Kolozsvárra utazni az ügyintézésért. Tiboldi tájékoztatta a megjelenteket arról is, hogy a magyarországi Nemzeti Választási Iroda levélben kereste meg a magyar állampolgárokat, hogy naprakész adatbázissal rendelkezzenek a választások idejére, így a megváltozott lakcím, házasságkötés, vagy épp a nagykorúvá válás esetében is szükséges frissíteni az adatokat. E folyamatban szintén segítenek a Demokrácia-központok alkalmazottai. 

Magyar-román párbeszéd, értéktárak, környezetvédelem

Ahogy arról már előzőleg értesítették a közvéleményt, december 11-én (pénteken) román-magyar kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Brassóban – az EMNT szervezésében – a föderalizmusról, regionalizációról és autonómiáról. Az eseményre – a témák időszerűsége miatt is – várják az érdeklődőket és a sajtó képviselőit.

Sándor Krisztina beszámolt a november 19-én Kolozsváron megalakult Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságról is, melynek létrehozásában a Magyar Állandó Értekezlet erdélyi tagjai egyaránt részt vettek. Az EMNT ügyvezetője elmondta: a magyarországi Hungarikum-törvény okán létrejött kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, hiszen megyei, széki, kistérségi szinteken is megalakulhatnak a bizottságok, s ehhez mindössze a MÁÉRT egyik tagszervezetének ajánlása szükséges. A kulturális értékek összeírásáért célzó munkában számítanak a civil szervezetekre, kulturális intézményekre.

Tőkés László és Szilágyi Zsolt elnökök egy mai közleményben szólították fel az erdélyi magyar közösséget, hogy csatlakozzanak ahhoz a párizsi klímakonferencián – Élő bolygó címmel – meghirdetett felhíváshoz, melynek célja, hogy 1 milliárd aláírást gyűjtsenek össze a föld klímájának megóvása érdekében. A kezdeményezéshez az EMNT és a Néppárt szervezetei is csatlakoztak, s az ide vágó közleményt nyilvánosságra is hozták.

Kelemen Hunor persona non grata lehet Marosvásárhelyen

Cseh Gábor arról számolt be, hogy nyílt levelet jutattak el Kelemen Hunorhoz, melyben kijelentették: az RMDSZ elnökének „lecsós” megnyilatkozása mélyen sértette a város magyar lakosságát, s mindazokat, akik hisznek az összefogás erejében. „A marosvásárhelyiek – félretéve pártpolitikai nézeteiket – a város érdekében szeretnének cselekedni. Kelemen Hunor ezt a törekvést nevezte lecsónak, s amennyiben nem kér bocsánatot ezért, aláírásgyűjtésbe kezdünk azért, hogy nem kívánatos személynek nyilvánítsuk Marosvásárhelyen” – mondta Cseh Gábor.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA