2020. február. 23. vasárnap
Főoldal » Dokumentumok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Az EMNT 2013. október 12-ei Küldöttgyűlésének Zárónyilatkozata

Az EMNT 2013. október 12-ei Küldöttgyűlésének Zárónyilatkozata

2013. 10. 17.
Megosztás:

ZárónyilatkozatA 2013-as évet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (a továbbiakban EMNT) az autonómia évének nyilvánította, amit nemcsak az indokol, hogy megmaradásunk zálogának életbe léptetése elodázhatatlan, hanem az is, hogy idén több kerek évfordulót is ünnepelhetünk.

Húsz esztendeje fogadta el Brassóban az akkor még egységes erdélyi magyar politikai érdekvédelmi szervezet alapdokumentumainak autonómiaelvű módosítását, és megteremtette a közös magyar cselekvés alapjait.

Tíz esztendő telt el azóta, hogy ugyanezen szervezet kongresszusa Szatmárnémetiben gyakorlatilag leszámolt a nemzeti önkormányzat célkitűzésével és az autonómia programjával, a nemzeti kataszter összeállításával és a belső választások megtartásával. Ezen önsorsrontó lépések kényszerítették azokat, akik az autonómiában megvalósítandó célt és nem szavazatszerző hivatkozási alapot láttak, arra, hogy önálló úton és keretek között folytassák nemzetépítő munkájukat, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ezért is ünnepelheti idén fennállásának tizedik évfordulóját.

Az EMNT Küldöttgyűlése egyöntetűen elfogadta elnökének, Tőkés Lászlónak az alapvető stratégiaváltásra vonatkozó előterjesztését. A vélelmezett többségi érzékenység helyett a magyar érdekek képviseletét és védelmét kell előtérbe helyeznünk. Ennek szellemében erősíteni kell külpolitikai érdekérvényesítő tevékenységünket, mindent meg kell tennünk a „modellértékű romániai kisebbségpolitika” hamis mítoszának leépítéséért, a nemzetközi fórumok valós adatokon alapuló, tényszerű informálásáért. Ennek érdekében a Küldöttgyűlés elengedhetetlennek tartja az erdélyi figyelőszolgálat tevékenységének újjászervezését, a magyarságvédelem intézményesítését, többek között jogsegélyszolgálat formájában. Létérdekünk, hogy külföldön és belföldön egyaránt tudatosítsuk: a magyarellenesség a xenofóbia egyik alesete, mely nem kevésbé elítélendő, mint a rasszizmus, az antiszemitizmus vagy a cigányellenesség.
Az EMNT Küldöttgyűlése felhívja a figyelmet arra, hogy a 2014. évi magyarországi országgyűlési választásokon a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok is jogosultak a szavazásra. Ennek adminisztratív előfeltétele a választási regisztráció. Az EMNT a magyar kormány stratégiai partnereként elsőrendű fontosságúnak tartja, hogy a Kárpát-medencei nemzetpolitikai törekvések kiteljesítése érdekében minél több erdélyi magyar vegyen részt a országgyűlési választásokon.

Az EMNT Küldöttgyűlése üdvözli a Partiumi Autonómia Tanács (PAT) megalakulását, melynek kezdeményezői az EMNT térségbeli tisztségviselői voltak. Az EMNT az integrált autonómia-törekvések képviselőjeként minden olyan kezdeményezést támogat, mely az erdélyi magyar nemzeti közösség legfontosabb stratégiai céljait hivatott szolgálni.
Természeti környezetünket nem zsákmányolhatjuk ki, hiszen azt unokáinktól kaptuk kölcsön. Az EMNT Küldöttgyűlése e gondolat jegyében határozottan ellenzi a Verespatakot veszélyeztető bányászati beruházást, a káros hatású törpe-vízerőművek létrehozását, valamint a Rétyre tervezett fafeldolgozó üzem felelőtlen megépítését. A verespataki beruházás nemcsak Románia, hanem a környező országok és Európa ügye is. Erdélyt nem gyarmatként, kirablásra alkalmas területként, hanem az ország ékköveként kellene fejleszteni, úgy, hogy természeti, kulturális adottságai ne tűnjenek el, hanem előtérbe kerüljenek. A hivatalos, minden törvényes eszközt igénybe vevő tiltakozás mellett támogatunk minden olyan civil megmozdulást, amely a közösségi, kulturális, természeti erőforrásaink védelmében s a törvénytelen rablópolitika ellen emeli fel a hangjukat. Az EMNT Küldöttgyűlése felkéri az EMNT tagságát és minden civil elkötelezettségű állampolgárt, hogy az elkövetkezőkben is csatlakozzanak eme országos méretűvé szélesedett tiltakozó mozgalomhoz.

Az EMNT Küldöttgyűlése egyhangúlag elítéli a kolozsvári református kétágú templom melletti építkezéseket. A műemléktemplom szomszédságában nincs helye az oda tervezett nagyszabású beruházásnak.

Az EMNT Küldöttgyűlése továbbra is szorgalmazza az európai polgári kezdeményezéssel élő, az autonómia-törekvéseket támogató aláírásgyűjtő akciók egységes, összehangolt tervét a Kárpát-medencei magyar közösségek és érdek-képviseleti szervezetek szintjén. Az EMNT Küldöttgyűlése javasolja, hogy a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) következő ülése határozzon az európai polgári kezdeményezések összehangolásáról és a további közös fellépésről, ezzel együtt pedig hajtson végre alapvető fordulatot nemzetstratégiájában.

Az EMNT folyó év december 14-én ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját. E jeles alkalomból az EMNT ünnepi gálaestet szervez Kolozsváron. A rendezvény keretében első alkalommal osztják ki a korábban létrehozott Kós Károly díjakat, mellyel olyan személyeket tüntetnek ki, akik az autonómia érdekében az adott évben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Nagyvárad, 2013. október 12.
Az EMNT Országos Küldöttgyűlése

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA