2019. augusztus. 25. vasárnap
Főoldal » Hírek » Az emberi jogok kérdéséről az EU-ban

Az emberi jogok kérdéséről az EU-ban

2015. 01. 21.
Megosztás:

Az Európai Unió az emberi jogok kérdéséről több országgal folytat rendszeres és intézményesített párbeszédet, a Külügyi Szolgálatának koordinálásával. Ezek a párbeszédek az Unió külpolitikájának önálló eszközét jelentik, céljuk a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok előmozdítása. Vietnammal 2001-ben kezdődött el az emberi jogi párbeszéd, mely 2012-ben rendszeres és intézményes formát öntött. Ennek részeképpen tegnap, január 19-én ötödik alkalommal került sor az EU és Vietnám reprezentatív emberjogi tanácskozására, Brüsszelben. Az este folyamán a vietnami delegáció az EP Emberi Jogi Szakbizottságának (DROI) képviselőivel is találkozott.

Az emberi jogok kérdéséről az EU-ban

A bizottság alelnökeként Tőkés László erdélyi képviselő köszöntötte a népes küldöttséget. Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament nagy figyelemmel követi a dél-ázsiai országban történő fejleményeket, amit az elmúlt évtizedben elfogadott számos határozata is jelez. Az eddig elért eredményeket méltatva, külön is megemlítette a kínzás tilalmára vonatkozó, tavaly novemberi parlamenti határozatot, de ugyanakkor további előrelépést, konkrét intézkedések megtételét tartotta szükségesnek a kormányzat részéről. Az EP több határozatában aggodalmát fejezte ki az emberi jogi hiányosságok miatt, különösképpen a szólás- és vallásszabadság terén. Legutóbbi, 2014. áprilisi állásfoglalásában az EU és Vietnam közötti szabadkereskedelmi megállapodás vonatkozásában az EP ismételten kifejezésre juttatta, hogy az emberi jogokat az EU kereskedelempolitikája alapvető elemének tekinti. A delegáció elnökéhez, Vu Anh Quang külügyminisztériumi igazgatóhoz intézett kérdésében képviselőnk külön is érdeklődött a délkelet-ázsiai országban tapasztalható etnikai és vallási diszkrimináció felől. Saját tapasztalataira visszautalva elmondta, hogy annakidején Ceaușescu kommunista Romániájában a magyar kisebbséget kettős – nemzeti és vallási – elnyomás sújtotta. Vietnamban is el kell érni, hogy a kisebbségi etnikai és egyházi közösségeket ne érje hátrányos megkülönböztetés – zárta szavait Tőkés László.

A vendégdelegáció elnöke köszönetet mondott az EU, külön is az EP támogatásáért. Csupán egy építő, nyílt és őszinte párbeszéd révén lehet közösen előrelépést elérni az EU-Vietnam kapcsolatokban, mind gazdasági, mind pedig politikai szinten – mondotta. Bár országában történt előrehaladás az emberi jogok terén, valóban még sokat lehet tenni a fejlődés során előálló kihívások kezelése érdekében, emelte ki. Tisztán kell látni, hogy ugyan léteznek értékbeli különbségek Európa és Ázsia között, ami nagymértékben meghatározza a kétoldalú kapcsolatokat, mindazáltal az egyetemes emberi értékek közösek, és ez a kereskedelmi érdekek érvényesülésére is kihatással vannak. Ezért mindkét félnek közös érdeke a párbeszéd folytatása – vonta le a következtetést a vietnami politikus.

Ehhez kapcsolódva Barbara Lochbihler, az előző parlamenti ciklus DROI-bizottságának elnöke kiemelte, hogy a létező különbségek ellenére mindkét félnek az egyetemes értékek előmozdításán kell munkálkodnia. A demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok az EU alappillérét képezik, amint ezt a Lisszaboni Szerződés is tükrözi. Az unió külügyi kapcsolatait is ezek az értékék határozzák meg. Továbbá ebben a szellemben ragaszkodnak az EP-képviselők ahhoz, hogy Vietnam tartsa tiszteletben az emberi jogokat, szüntesse meg a halálbüntetést, bocsássa szabadon a politikai foglyokat, engedje gyülekezni, imádkozni, gondolkodni, beszélni saját állampolgárait. Az alapvető jogokat alkotmányosan garantálni, a gyakorlatban pedig tiszteletben kell tartani. Számunkra ez az egyetlen járható és fenntartható út, jelentette ki a képviselő.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA