2020. január. 18. szombat
Főoldal » Hírek » Az egység sokféleségében és a sokféleség egységében

Az egység sokféleségében és a sokféleség egységében

2014. 09. 19.
Megosztás:

Tőkés László európai parlamenti képviselő ma délelőtt kitűzte az Európai Unió zászlaját is a nagyváradi irodája falán lobogó székely zászló mellé. Egy villámcsődület keretében indokolta meg az iroda előtt összegyűlt érdeklődőknek, szimpatizánsoknak és sajtósoknak a gesztust, amely a székely zászló június 18-ai kitűzésének egyenes folytatása.

Az egység sokféleségében és a sokféleség egységében

Mint ismeretes, akkor a nemzeti szimbólumaink üldöztetése kapcsán tűzte ki szolidaritása kifejezéseképpen a székelyek zászlaját az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt képviselőivel egyetemben. Tettéért a helyi hatóságok tetemes pénzbüntetést helyeztek kilátásba, felszólítva a reklámeszköznek minősített lobogó bevételére. Tőkés László mintegy válasznak szánta a mai akciót, mivel mind ő maga, mind politikustársai úgy gondolják, hogy miközben szóban és tettekben kiállnak az egyéni és közösségi jogok, a népek és népcsoportok önrendelkezési joga, az erdélyi – azon belül pedig a székelyföldi és partiumi – magyarok követelései mellett, ugyanakkor az Európához való tartozásnak és a határok feletti nemzetegyesítésnek a demonstrálásáról sem mondanak le. A székelymagyarok zászlaja mellé kitűzött csillagos európai lobogó „az európai népek közötti egység, szolidaritás és harmónia eszményét szimbolizálja”. Ebbe a körbe mi valamennyien beletartozunk: magyarok, románok, székelyek, Románia és Erdély valamennyi régiója. Az egység sokféleségében és a sokféleség egységében, egymást kiegészítve és gazdagítva, kiválóan megférhetünk egymással – jelentett ki erdélyi európai képviselőnk. A két jelkép együttállása azt hivatott szimbolizálni, hogy az autonómiaküzdelem és az európai gondolat jól megfér egymással.

Az egység sokféleségében és a sokféleség egységében

A zászlókitűzést sajtótájékoztató követte, amelyen Tőkés László beszélt arról, hogy milyen kettős mércéket alkalmaz a román hatalom azzal, hogy ami az országban szabad a románoknak, az tilos a magyaroknak. A példák sorában azt is megemlítette, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) illetéktelenül nyilvánul meg a Székelyföld autonómiájáról szóló közbeszéd tárgyában, mintegy korlátozni akarván még a szólásszabadságot is. Az EMNT elnökeként nyílt levélben nehezményezte a CSM állásfoglalását.

A továbbiakban tájékoztatott arról a nyilatkozatról, amit kelet-közép-európai képviselőtársaival együtt fogalmaztak és adtak ki a régióbeli államok elleni szovjet agresszió 75. évfordulóján, amiben a múltbeli mulasztásokra, nácizmus és kommunizmus „szövetségére”, a megosztott, illetve közös felelősségre, a máig ható birodalmi ambíciókra, az ártatlan áldozatokra, a bűntettek relativizálására emlékeztettek és figyelmeztettek.

Tőkés László bejelentette, hogy felhívásban fordult Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács elnökével együtt a romániai magyarokhoz, kérve őket Szilágyi Zsoltnak, az EMNP államelnökjelöltjének támogatására, aki egyetlen hiteles képviselője a most folyó kampányban az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseinek.

Szilágyi Zsolt a maga során megköszönte a bizalmat, és optimizmusának adott hangot, hogy mind a hajrájához érkezett támogatói aláírásgyűjtés, mind pedig a novemberi voksolás során sikerül felmutatni a folyamatos hátrálás alkupolitikájának alternatíváját.

A zászlókitűzést és sajtótájékoztatót követőn erdélyi európai képviselőnk és az államfőjelölt Érmihályfalvára siettek, ahol csatlakoztak Juhos Gábor futóhoz, aki a negyedszázaddal ezelőtti temesvári ellenállás emlékére teljesíti a Via Revolutiae emlékmaratont. Vele együtt tűzték ki az unió lobogóját az EMNT-székház falára a Temesvár–Menyő táv ezen állomásán.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA