2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Az autonómia facsemetéit ültették el Csíkszéken is

Az autonómia facsemetéit ültették el Csíkszéken is

2013. 09. 20.
Megosztás:

A Székelyföld autonómiájáért zajló, Juhos Gábor által kezdeményezett maratonfutás csütörtökön a Dánfalva és Újtusnád közötti szakaszon folytatódott. Dánfalvától Csíkszeredáig huszonöt középiskolás diák kísérte a magyarországi futót, ugyanakkor ugyanezen a távon Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármestere is erősítette a lelkes csapatot.

Az autonómia facsemetéit ültették el Csíkszéken is

Csíkdánfalván a Petőfi Sándor iskolaközponttól indult az ötödik napi maraton. Az első megálló, ahol facsemetét ültettek, Csíkmadaras volt. A futókat a település polgármestere, Bíró László köszöntötte. Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csíkszéki elnöke a fenyőfacsemete elültetését követően a közel félszáz jelenlévő előtt elmondta: „jóleső érzés ennyi fiatalt látni, akik felvállalják az autonómia ügyét és akár szaladással is áldozatot hoznak érte. Juhos Gábor óriási vállalásával – tizenkét nap alatt 500 kilométert szalad le – rendkívüli példát és kitartást tanúsít, és mindezt értünk teszi, székelyekért, Székelyföld autonómiájáért”.

Egy csoportkép erejéig a futók Madéfalván, a Siculicidium emlékművénél is megálltak és elültettek egy fenyőfacsemetét, majd Csíkcsicsó központjában is megpihentek néhány percre, ahol a központban ugyancsak elültettek egy facsemetét, több helybéli segédletével. Ezen a szakaszon több EMNT- és Minta-tag is csatlakozott biciklivel vagy futva a bihari születésű, de Magyarországon élő maratonfutóhoz.

Az autonómia facsemetéit ültették el Csíkszéken is

Csíkszeredában a városházán Ráduly Róbert Kálmán fogadta Juhos Gábort és az őt kísérő dánfalvi fiatalokat, akik a nap hősei titulust is megérdemelnék, mert a lányok biciklivel, a fiúk futva teljesítették a fél maratoni távot.

A hargitai megyeközpontban az unitárius templom udvarán ültették el „a remény csemetéjét” – miként a lelkész Solymosi Alpár fogalmazta meg. Nyomatékosította: Székelyföld autonómiája érdekében érdemes szaladni és prédikálni is.

Juhos Gábor a jelenlévőkhöz szólva megjegyezte: erőt adtak neki a hozzá csatlakozott fiatalok, akik vele együtt leszaladták a húsz kilométert. Hozzátette: „hiszem, hogy nem elérhetetlen a cél, minél többen leszünk, annál nagyobb eséllyel fogjuk elérni azt”. Juhos megköszönte a lelkes, fiatal csapat támogatását: „futásom eddigi legszebb szakasza, hogy velem voltatok” – mondta.

Csíkszeredától Újtusnádig a csíkszeredai Vass Sándor kísérte futva Juhos Gábort. Biciklin Tőke Ervin csíkszeredai önkormányzati képviselő haladt előttük. Csíszentimrén a falut jelző táblánál fiatalok egy csoportja várta és csatlakozott is a futókhoz. A település kultúrotthona előtt elültették a fenyőfát, majd tovább folytatták útjukat.

Verebes határában a tusnádi önkormányzati képviselő Keresztes Lóránt csatlakozott biciklin a futókhoz egészen Újtusnád központjáig, ahol elültették az autonómiát jelképező facsemetét. Ezzel az aktussal a Maraton Székelyföld autonómiájáért nevű akció ötödik napja lezárult.

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA