2020. január. 26. vasárnap
Főoldal » Hírek » Autonómiakonferencia Marosvásárhelyen

Autonómiakonferencia Marosvásárhelyen

2014. 10. 22.
Megosztás:

Autonómiatervezetek és regionalizmus a politikai képviselet asztalán címmel szervez szakmai, közéleti konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács október 25-én (szombaton) Marosvásárhelyen, az ifjúsági házban. A 9 órától kezdődő rendezvényen erdélyi és külföldi szakértők, valamint közéleti szereplők szólalnak fel.

Autonómiakonferencia Marosvásárhelyen

A háromnyelvű (magyar, román, angol) konferencia a tavaly novemberben Sepsiszentgyörgyön megszervezett, hasonló tematikájú rendezvény folytatása. A programsorozattal a szervezők fel szeretnék hívni a közvélemény figyelmét az önrendelkezés előnyeire, valamint az erdélyi magyar közösség autonómiájának megoldatlanságára. Mindemellett egy olyan szakmai fórumot is létre kívánnak hozni, ahol a hozzáértők (kutatók és politikusok) megvitathatják a romániai magyar autonómiatörekvések aktuális helyzetét, s az elmúlt időszak ehhez kapcsolódó politikai eseményeit.

A konferencia nyitóelőadását Bakk Miklós politológus tartja, aki a dél-tiroli autonómiamodell és az erdélyi autonómiatervezetek összehasonlítását végzi el, majd Bodó Barna politológus tart előadást „Politikusok az autonómiáról” címmel. Rolf Granlund, az Európai Szabad Szövetség (EFA) tiszteletbeli tagja, az Aland’s Framtid Párt vezetőtanácsának tagja az Aland-szigetek autonómiájáról tart előadást, Szokoly Elek politikai elemző pedig az autonómia lehetőségeiről tart előadást a román-magyar viszonyrendszer tükrében. Andrea Carteny történész, a Római Egyetem tanára Erdély és Székelyföld összehasonlító elemzését végzi el, Eva Bidania, az EFA brüsszeli politikai tanácsadója pedig a föderalizáció témájában tart előadást. A meghívottak között szerepel Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke is, aki az etnikai és területi autonómiák sajátosságairól beszél, valamint Adrian Szelmenczi, a bukaresti ActiveWatch projektmenedzsere, aki a romániai magyarság diszkriminációjával kapcsolatos esettanulmányokat ismertet. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára integráció és reintegráció témában tart előadást.

A konferencia szünetében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csatlakozik az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózathoz (European Language Equality Network). Az Európai Parlament és az ENSZ bizottságaival kapcsolatban álló európai szintű nemzetközi szervezet a nyelvi jogok és nyelvhasználati ügyek képviselője, melynek főtitkára, Davyth Hicks is jelen lesz a rendezvényen.

Az esemény záróakkordjaként sor kerül az Autonómia és regionalizmus – a képviselet hatékonysága című kerekasztal beszélgetésre, melyen részt vesz Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt államelnökjelöltje, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, valamint Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke.

A konferencián való részvétel bárki számára nyitott és ingyenes, a szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA