2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Autonómia-konferencia: párbeszéd a románsággal

Autonómia-konferencia: párbeszéd a románsággal

2013. 11. 12.
Megosztás:

„Amikor Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke meghirdette idénre az Autonómia évét, már akkor azt gondoltuk, hogy ez az áttörés éve kell, hogy legyen abban az értelemben, hogy végre meg kell tudni szólítani a románság képviselőit is” – mondta kedden Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke Ilyés Szilárd Zoltánnal, a Bálványos Intézet ügyvezetőjével tartott közös sajtótájékoztatót kedden Sepsiszentgyörgyön a november 16-i autonómia-konferencia kapcsán.

Sándor Krisztina szerint létfontosságú, hogy megkeressük azokat a román értelmiségieket, akikkel nyílt, tartalmas, érdemi párbeszédet lehet folytatni az autonómiáról.

Autonómia-konferencia: párbeszéd a románsággal

Ilyés Szilárd, a konferencia lebonyolításával megbízott Bálványos Intézet ügyvezetője kijelentette: Sepsiszentgyörgyre, ahol kényelmes magyar többség mellett bőven élnek románok, azért esett a választás, mert itt egy „empatikus, szerepcserés tréninget” lehet tartani. „A politikai közösségi méltóság, a politikai szabadság megéléséhez az itt élő lakosság konszenzusára van szükség – mondta Ilyés. A Bálványos Intézet vezetője a meghívottakról szólva kifejtette: a románok körében olyan személyiségeket kerestek, akik nem zsigerből utasítanak el minden magyar kezdeményezést, hanem hajlandók egy asztal mellé leülni, és civilizált módon érvelni. „Nincs azzal semmi gond, ha nem értenek velünk egyet, csak indokolják meg álláspontjukat, s már ez is közelebb visz a közös megoldáshoz” – hangsúlyozta Ilyés.

Az EMNT és a Bálványos Intézet Autonómia és regionalizmus – az évtized kihívása címmel szervez szakmai konferenciát Sepsiszentgyörgyön november 16-án, a Park szálló konferenciatermében.

Autonómia-konferencia: párbeszéd a románsággal

A kétnyelvű – román–magyar – konferencián Salat Levente (Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár), Sergiu Constantin (kutató, EURAC, Bozen), Demeter M. Attila (BBTE), Vasile Docea (Nyugati Egyetem, Temesvár), Bakk Miklós (BBTE), Sabin Gherman (Transilvania Live, Kolozsvár), Szász Alpár Zoltán (Politeia Társaság, Kolozsvár), Szilágyi Ferenc (Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad) és Őry Péter (Pro Civis Polgári Társulás, Felvidék) tart előadást.

Az Autonómia és regionalizmus – esélyek és kompromisszumok című délutáni kerekasztal-beszélgetés meghívottjai: Antal Árpád (polgármester, Sepsiszentgyörgy), Izsák Balázs (elnök, Székely Nemzeti Tanács), Marius Obreja (szenátor, Nemzeti Liberális Párt), Mădălin Guruianu (városi tanácsos, Nemzeti Liberális Párt) és Toró T. Tibor (elnök, Erdélyi Magyar Néppárt).

A konferencia nyitott, a munkálatokon bárki részt vehet.

A rendezvény teljes programja elérhető itt:

http://emnt.org/autonomia-konferencia-sepsiszentgyorgyon.html


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA