2020. január. 24. péntek
Főoldal » Hírek » Átadták Brüsszelben az Európai Polgár díjakat

Átadták Brüsszelben az Európai Polgár díjakat

2015. 03. 02.
Megosztás:

2015. február 24-26. között Tőkés László EP-képviselő meghívására az Erdélyi Magyar Néppárt önkénteseiből, valamint helyi és országos vezetőiből álló látogatócsoport érkezett Brüsszelbe. Az Európai Parlament tevékenységét bemutató szemináriumon, melyet Láng Péter, a magyar látogató csoportokért felelős ügyvivő tartott, a csoport tagjaival Jill Evans walesi (Nagy-Britannia) képviselő, az Európai Szabad Szövetség (EFA/Zöldek) tagja, valamint Alojz Peterle szlovén néppárti képviselő, volt miniszterelnök és külügyminiszter találkoztak és tartottak ismertetést az EP munkájáról, valamint saját tevékenységükről.  

Átadták Brüsszelben az Európai Polgár díjakat

Jill Evans 1999 óta képviseli Walest az Európai Parlamentben. A képviselőnő beszédében elmondta, hogy bár a 2014 szeptemberében Skóciának az Egyesült Királyságtól való függetlenségéről megrendezett népszavazás nem kapott többséget, mindent megváltoztatott Skóciában. Ő maga is részt vett a referendum kampányában. Walesben is azt szeretnék, ha a tartománynak szélesebb körű autonómiája lenne, mint most. Továbbá elmondta, hogy erdélyi képviselőnkkel együtt közös értékekért és célokért küzdenek, attól függetlenül, hogy különböző politikai csoportok tagjai az EP-ben. „Egy más Európát szeretnénk. Egy olyan Európát, ahol nem csupán a központosított államok, hanem a régiók és a közösségek is otthon érzik magukat”, zárta köszöntését a politikus.

Kolléganőjének szavaihoz kapcsolódva Peterle képviselő magyarul köszöntötte a csoportot. Elmondta, hogy országában a szlovénok mellett két őshonos nemzeti közösség él, az olasz és a magyar. Éppen ezért a kisebbségi jogok védelme mindig is prioritást élvezett politikai tevékenységében, mind nemzeti, mind európai szinten, mondotta. Miniszterelnöki minőségében azon munkálkodott, hogy a többség és a kisebbség meghatározás ne jelentse a számbeli kisebbséghez tartózok jogainak csökkentését. Az Európai Parlamentben a Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek frakcióközi munkacsoport (Minority Intergroup) az egyetlen olyan európai fóruma az uniónak, amely lehetőséget biztosít arra, hogy problémáikat megvitassák. „Közös célokért csupán közösen tudunk harcolni” – mondotta.

A látogatás keretében a vendégek megtekintették az európai modernkori történelmet, az európai demokráciát és az Unió megalakulását bemutató Parlamentáriumot. Délután az Európai Polgár díj (Civi Europaeo Praemium) átadó ünnepsége keretében – Tőkés László felterjesztése nyomán – a Florian Mihalcea vezette Temesvár Társaság (Societatea Timișoara) átvette kitüntetését. A civil szervezet elnöke képviselőnk meghívására, szintén a látogatócsoport keretében utazott ki Brüsszelbe. A 2008-ban alapított díjat minden évben olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik/amelyek hozzájárultak egymás megértetéséhez, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb együttműködéshez, vagy akik/amelyek az európai gondolat terjesztésének terén kiemelt munkásságot fejtenek ki. A Temesvár Társaság évek óta azért küzd, hogy a temesvári forradalom szellemisége, lángja továbbra is érvényesüljön a romániai közgondolkodásban, politikában. 1990 márciusában fogalmazták meg a Temesvári Kiáltványt, amelynek szellemében Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb antikommunista tüntetéssorozata indult 1990 első hónapjaiban Romániában. A csoport a kilencvenes évek derekán lusztrációs törvénytervezetet készített, amely elfogadása esetén tíz évre megtiltotta volna, hogy a volt kommunista párt és hírhedt politikai rendőrsége egykori vezetői választhatók legyenek. A Temesvár Társaságon kívül a díjat ebben az esztendőben Romániából Andrei Pleșu közíró, esszéista, filozófus kapta meg, Magyarországról pedig Kerényi Lajos piarista szerzetes, Hölvényi György EP-képviselő felterjesztésére. Tőkés László képviselő jelölése alapján a korábbi években Európai Polgár Díjban részesültek Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke, Kató Béla erdélyi református püspök és Nyisztor Ilona pusztinai csángó-magyar hagyományőrző.

A látogatócsoportnak a Temesvár Társaság vezetőségi tagjaival munkavacsora keretében volt alkalmuk elbeszélgetni. A Temesvári Kiáltvány szerzői közösen képviselik azt az álláspontot, hogy negyedszázad után a forradalmat és rendszerváltozást nem tekinthetjük befejezettnek Romániában.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA