2020. január. 26. vasárnap
Főoldal » Hírek » Adománygyűjtés a kárpátaljai nemzettársaink megsegítésére

Adománygyűjtés a kárpátaljai nemzettársaink megsegítésére

2015. 05. 26.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nagyváradi irodájában sajtótájékoztató keretében ismertették azt az adománygyűjtést, amely a kárpátaljai magyarok megsegítésére irányul.

Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke felvázolta a kárpátaljai gazdasági helyzetet, elmondva, hogy az ott élő magyarok megsegítése nem más, mint a nemzetpolitika gyakorlatba ültetése. Egyre többen indítanak gyűjtést és viszik át az adományaikat Kárpátaljára és ez így van jól, hiszen a magyar nemzet határai nem esnek egybe Magyarország határaival és most a „minden magyar felelős minden magyarért” parancs valódi tartalmat nyer.

Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke elmondta, hogy az EMNT mindig is kiállt a bajba jutott nemzettestvérek mellett. 2010-ben például Felsőzsolcán adták át a tiszai árvíz után a bajba jutottak megsegítésére összegyűjtött pénzadományt. De jelen voltak 2013-ban Dunabogdányban is, ahol előbb kétkezi munkával segítettek a település árvízvédekezésében, majd az EMNT által gyűjtött pénzadományt is átadtak a dunabogdányiaknak.

A régióelnök elmondta most a kárpátaljai magyarok megsegítésének van itt az ideje. Az EMNT elnöke, Tőkés László és a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs március végén kiadott felhívásukban olvashatjuk, hogy „van egy magyarlakta régió, ahol az erdélyi körülményekhez képest is jóval nehezebb a megélhetés”. Éppen ezért az EMNT és az SZNT, az Erdélyi Magyar Néppárt és annak ifjúsági szervezete, a Minta partnerségében, közös adománygyűjtésbe kezd.

Nagy József Barna elmondta, hogy adományokat várnak számlaszámukra: bank: OTP Bank, számlatulajdonos: Asociaţia EMNT Egyesület, számlaszám: RO58 OTPV 2000 0034 5078 RO01. A számlára lejben lehet utalni, vagy az OTP bank fiókjaiban készpénzt befizetni. Utaláskor, befizetéskor kérik feltüntetni: Kárpátalja.

Ugyanakkor minden EMNT irodákban (pl. Nagyváradon a Fő / Republicii utca 45. szám alatt minden munkanap 9 – 17 óra között), az ott elhelyezett gyűjtőpontokon is várják a pénzbeli adományokat.

Nagyváradon a Szent László Napok (június 25–28.) alatt is gyűjtenek a rendezvénynek helyt adó nagyváradi várban. A régióelnök elmondta, hogy a rendezvény minden eseménye, így a nagykoncertek is ingyenesek, ezért örömmel veszik, ha a rendezvényre érkezők az adománygyűjtő perselyekbe helyeznék el felajánlásaikat.

Az összegyűlt adományokat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Jótékonysági Alapítványának adják át, akik a pénzt a kárpátaljai magyar óvodás és iskolás gyermekek étkeztetésére fordítják.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA