2019. szeptember. 21. szombat
Főoldal » Hírek » A Szent Koronáról a kézdivásárhelyi Erzsébet-teremben

A Szent Koronáról a kézdivásárhelyi Erzsébet-teremben

2014. 06. 06.
Megosztás:

A kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben tartott telt házas előadást június 2-án dr. Fehér András budapesti mérnök A Szent Korona mérnöki vizsgálatának néhány tanulsága címmel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács meghívására.

Dr. Fehér András tagja volt annak a négytagú mérnökcsoportnak (Beöthy Mihály, Ferencz Csaba, Ferenczné Árkos Ilona és Fehér András), amely Pap Gábor művészettörténész vezetésével a Szent Koronát elsőként vizsgálta az Egyesült Államokból 1978. január 6-án történt hazaszállítása után.

A Szent Koronáról a kézdivásárhelyi Erzsébet-teremben

A mérnökcsoport vizsgálatai eredményét első alkalommal 1981-ben a Fizikai Szemlében tették közzé. Végkövetkeztetéseikhez a Magyar Tudományos Akadémia elutasítóan viszonyult, heves támadásoknak vannak kitéve, annak ellenére, hogy véleményüket több tudományágban végzett kutatásaik egybehangzó eredményeire alapozzák.

A több mint két órás, vetített képes előadás során Fehér András rámutatott a koronáról terjedő tévhitekre, melyeket a mérnöki vizsgálat bizonyítékai alapján cáfolt. Előadása során a hallgatóság megismerkedett a Korona szimbólumrendszerével, és megbizonyosodott, hogy nemzeti ereklyénk páratlan értékű ötvösművészeti alkotás, melyre méltán tekintenek tisztelettel szerte a világon. A magyar Szent Korona ugyanis Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben megmaradt beavató koronája. Nem véletlen, hogy a magyar koronázási ékszer az államiság jelképévé vált a századok során, mint ahogyan az sem véletlen, hogy a Szent Koronát az államalapítás ezeréves évfordulója alkalmából Magyarország méltó helyére emelte, és a nemzet múzeumából a nemzetet képviselő Országgyűlés oltalma alá helyezte.

A Szent Koronáról a kézdivásárhelyi Erzsébet-teremben

Az előadást követően Johann Taierling kézdiszéki EMNT-elnök meghívta a jelenlevőket egy pohár borra. Dr. Fehér András késő estébe nyúló kötetlen beszélgetés során válaszolt a jelenlévők kérdéseire, és ígéretet tett, hogy további meghívásoknak is szívesen eleget tesz.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA