2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » A Székelyföld autonómiájáért futott ismét Juhos Gábor

A Székelyföld autonómiájáért futott ismét Juhos Gábor

2014. 06. 10.
Megosztás:

A Bereck és Kökös közötti közel 55 kilométernyi távot futotta le június 6-án Juhos Gábor, aki tavaly  mintegy 500 kilométert szaladt a Székelyföldön az autonómia ügyét hirdetve. A Magyarországon élő erdélyi hosszútávfutóhoz többen is csatlakoztak a 2013. októberi Székelyek Nagy Menetelésének útvonalán.

A Székelyföld autonómiájáért futott ismét Juhos Gábor

Maratonnál több, és nem csupán azzal a tíz kemény kilométerrel, amivel a Bereck–Kökös távolság meghaladja a hivatalos versenyhosszt, hanem a lelki töltettel is: Juhos Gábor értünk, a székelyföldi autonómiáért szalad immár másodszor, és nem véletlenül Gábor Áron szülőhelye és végső csatájának helyszíne között, ahol tavaly ősszel a székelyek nagy menetelését is megszervezték.

A Székelyföld autonómiájáért futott ismét Juhos Gábor

A székelyhídi származású magyarországi sportoló tavaly tizenkét maratoni futással, minden székely szék érintésével hívta fel a figyelmet az itt élők önrendelkezési óhajára és jogára, és idén is azért jött, hogy a maga eszközeivel mozdítsa előre ügyünket. Úgy érzi, van is hatása, csupa pozitív visszajelzést kapott – nyilatkozta szentivánlaborfalvi pihenőjén a sportöltözetén kék-arany kokárdát viselő Juhos, aki negyven kilométer leszaladása után is csak rövid időre akart megállni.

A Székelyföld autonómiájáért futott ismét Juhos Gábor

Kihűlnek az izmok – magyarázta az őt kürtős kaláccsal, házi szörpökkel, magyar és székely zászlókkal váró néhány felnőttnek és gyermeknek, és azt is elmondta, hogy jövőben is eljön, hagyományt szeretne teremteni az autonómiamaratonnal. Pénteken minden jól ment, az időjárás is kedvezett, és nem is sérült, mint tavaly – csak a forgalom zavarta, a kipufogógázok és az autók által kavart, „árokba döntő” légörvény miatt. Az emberek azonban mindenütt kedvesen fogadták: Dálnoktól Sánta Imre bikfalvi református lelkész szegődött mellé, Maksán fogadta őt a Bács Benke László polgármester (Erdélyi Magyar Néppárt) és Bedő Zoltán sepsiszéki Néppárt-elnök, majd egy egész csoport gyermek szaladt vele Eresztevényig, az uzoni községházán órákkal a megérkezése előtt elrendezték a gyümölcsös tálakat. A futó különítmény és kísérete délután négykor érkezett célba, a kökösi református imaházban szeretetvendégséggel várták a jeles sportembert.

A Székelyföld autonómiájáért futott ismét Juhos Gábor

Elkísérte a székelyudvarhelyi Puskás István atléta és a sepsiszentgyörgyi Hajdú Loránd kerékpáros. A szaladók csoportját kísérte autóval a kézdiszéki szakasz szervezője, Johann Taierling, az EMNT kézdiszéki elnöke.

Berecktől Kézdivásárhelyig Mocsel Levente helybeli fiatal csatlakozott hozzá, és tette meg vele a 18 kilométeres utat. Lemhényben a helyi rendőrőrs munkatársa az országúti járműforgalomra hivatkozva nem engedte meg, hogy a Bem József-iskola tanulói is csatlakozzanak hozzájuk.

A Székelyföld autonómiájáért futott ismét Juhos Gábor

Nyujtódon Lukács Loránd, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke és több székely ruhás fiatal várta a távfutót, és a Hősök emlékművénél közösen ültették el a Székelyföldért Maraton-fenyőfát. Kézdivásárhelyen Bardocz Csaba ikafalvi református lelkész, Péter János, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, valamint a Néppárt és a Minta több tagja fogadta. Juhos Gábor és kísérete a céhes város főterén tett tiszteletkör után Csernáton irányába indult, több kézdivásárhelyi is elkísérte.

Táv: Bereck–Kökös (54,7 km)
2014. június 6. péntek
Útvonal:
Bereck – Lemhény (3,2 km) – Nyújtód (4,7 km) – Kézdivásárhely (7,8 km) – Csernáton (9 km) – Maksa (10,8 km) – Szentivánlaborfalva (9 km) – Uzon (4,2 km) – Kökös (6 km)
Összesen 54,7 km.

(forrás: Háromszék)

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA