2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » A székely történelem legnagyobb eredménye, hogy meg tudta őrizni szülőföldjét

A székely történelem legnagyobb eredménye, hogy meg tudta őrizni szülőföldjét

2014. 01. 09.
Megosztás:

Az Erdélyi Múzeum Egyesület gyergyói fiókszervezetének és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gyergyószéki szervezetének köszönhetően Vízkeresztkor Egyed Ákos A székelyek rövid története a megtelepedéstől 1989-ig című könyvét mutatta be a gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Karancsi teremében.

A közel száz jelenlévőt elsőként Garda Dezső ismertette a történeti mű tartalmáról, vázolva a székely társadalom sorsának főbb változásait.

A székely történelem legnagyobb eredménye, hogy meg tudta őrizni szülőföldjét

Egyed Ákos az előadás során elmondta: a székelyek önerőből sokszor kezdték újra, egyéni és közösségi összefogással, mindig újra tudták alkotni életüket, megtartva a székely identitást, a szülőföldet, Székelyföldet. A székely történelemnek éppen az a legfontosabb eredménye, hogy ezer esztendőn keresztül meg tudta őrizni szülőföldjét, miközben a vármegyékben számos helyen kisebbségbe szorult a magyarság.

A székely történelem legnagyobb eredménye, hogy meg tudta őrizni szülőföldjét

 “A székelység áll a lábán, és ha a következő nemzedékeket is erős akarat hatja át, a gondolkodásukat, érzelemvilágukat ez tölti ki, akkor meg is fog maradni.” - hangsúlyozta Egyed Ákos.


A székelyek rövid története a megtelepedéstől 1989-ig című könyv a Pallas Akadémia Könyvkiadónál megjelent könyv új bővített kiadása. A kötet különös hangsúlyt helyez a székely szabadságjogokra, azaz az önigazgatás jogrendszerére. Ez a rendszer a kis helyi önigazgatási egységektől: a falvaktól és a városoktól a székekig magában foglalta a székelyföldi intézmények egész hálózatát  és szabályozta azok működését. Mai fogalom szerint területi autonómia volt. Ebben találjuk meg a legfőbb okát annak, hogy a székelyek megőrizhették önazonosságukat és megtarthatták ősi szállásterületüket, a Székelyföldet. Sajátos jegyeket mutat a székely kultúra és civilizáció is, amelynek eredetiségére, értékeire az ide látogató külhoni humanista írók is felfigyeltek. A kötet foglalkozik a székelység történetével az 1918–1920-as hatalomváltozástól az 1989-es eseményekig és kitekintést nyújt az azóta eltelt több mint két évtizedre is.  

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA