2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » A székely nép akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni

A székely nép akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni

2013. 10. 29.
Megosztás:

A Kökös és Bereck között sikeresen lezajlott 120 ezer embert megmozgató Székelyek nagy meneteléséről számolt be a sajtónak kedden Csíkszeredában Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Tiboldi László, az EMNT alelnöke és Sorbán Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke. Az EMNT és a Néppárt Maksára mozgósított, ahol több mint 10 ezer ember vett részt a demonstráción.

„A Székelyek nagy mentelése után Bukarest meg kell értse, Romániában stabilitás és béke akkor lesz, ha figyelembe veszik akaratunkat, ugyanis az autonómia a megmaradásunk záloga. Bukarestnek azt is meg kell értenie, hogy a párbeszédet nem utasíthatja el, hisz az autonómia ügyét Romániában már nem lehet a szőnyeg alá seperni” – fogalmazott Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei elnöke. Hangsúlyozta: „minden legális eszközzel, ezután is követelni fogjuk Székelyföld autonómiáját, melynek ügye nemzetközi szintérre került”.

Tiboldi László, az EMNT alelnöke hangsúlyozta: azt az akaratot, amiért annyi szív egyszerre dobog, nem hagyhatják figyelmen kívül. Az EMNT és a Néppárt központi rendezvénye Maksán volt, és több mint 10 ezer embert számláltunk. Az istentiszteletet a maksai református templomban Tőkés László tartotta. A székely zászlók rengetegében a hit, a remény, az összefogás erejét lehetett érezni – számolt be vasárnapi megmozdulásról a sajtó képviselőinek Tiboldi. Hozzáfűzte: szükségesek a hasonló közösségi élmények, mert erőt adnak a további küzdelemhez.

A székely nép akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke köszönetet mondott a nagy menetelés több mint 120 ezer résztvevőjének, az erdélyieknek, a magyarországiaknak, valamint azoknak, akik a világ számos településén szimpátiatüntetéseken vettek részt. Az ügyvezető elnök hangsúlyozta: a Székelyek nagy menetelése nemcsak a szervezetek, pártok sikere, hanem elsősorban az itt élő székely népé és azon magyaroké, akik Partiumból, Közép-Erdélyből érkeztek a menetelésre, többek között az Erdélyi magyar Nemzeti Tanács és a Néppárt szervezésében.

Sándor Krisztina szerint román értelmiségiek is kezdik megérteni Erdély és a történelmi régiók fontosságát, létjogosultságát, itt felhívta a figyelmet, hogy november 16-án Sepsiszentgyörgyön egy közös román-magyar konferenciát szerveznek az autonómiáról.

Az EMNT ügyvezető elnöke a vasárnapi demonstrációval kapcsolatban megjegyezte: a történet nem ért véget, folytatni kell ezeket a típusú megmozdulásokat. Összefogás nélkül nem lehetünk sikeresek, ezt szem előtt kell tartani az Európai Parlamenti választásokra készülődve is.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA