2019. szeptember. 21. szombat
Főoldal » Hírek » A Romániában leadott érvényes levélszavazatok közel kétharmadát az EMNT és a Néppárt hálózata gyűjtötte össze

A Romániában leadott érvényes levélszavazatok közel kétharmadát az EMNT és a Néppárt hálózata gyűjtötte össze

2016. 10. 06.
Megosztás:

Sajtótájékoztatón értékelte ki a kvótanépszavazás eddig ismert eredményeit és annak erdélyi vonatkozásait Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Péter Kata, a kvótanépszavazás partiumi és közép-erdélyi lebonyolításáért felelős EMNT-megbízott, a kolozsvári Demokrácia-központ vezetője.

A Romániában leadott érvényes levélszavazatok közel kétharmadát az EMNT és a Néppárt hálózata gyűjtötte össze

„A 2014-es magyarországi parlamenti választásokhoz hasonlóan, ez alkalommal is hittel, becsülettel és felelősségtudattal segítettük az erdélyi magyar állampolgárokat abban, hogy élhessenek szavazati jogukkal” – kezdte beszámolóját Tiboldi László. Az EMNT alelnöke elmondta: az általuk működtetett Demokrácia-központok munkatársai és az Erdélyi Magyar Néppárt önkéntesei segítettek az azonosító nyilatkozatok kitöltésében, valamint a levélszavazatok begyűjtésében is, melyeket – a voksolás utolsó napjáig folyamatosan – a csíkszeredai és kolozsvári külképviseletekhez juttattak el.

Az EMNT tisztségviselőinek beszámolójából kiderült: a Nemzeti Választási Iroda eddig ismert adatai szerint világszinten közel 154.000 levélszavazat érkezett be, melyekből a Romániában leadott érvényes szavazatok száma több mint 55.000. „Ez utóbbi számhoz viszonyítjuk az általunk elvégzett munkát, s elmondhatjuk: azzal, hogy az EMNT—Néppárt hálózata összesen 38.566 szavazatot gyűjtött be, az érvényes voksok csaknem kétharmadát mi juttattuk el a külképviseletekhez” – mondta Tiboldi. A Demokrácia-központok összesítése szerint Székelyföldön 26.948, Közép-Erdélyben 3.161, a Partiumban pedig 8.457 levélszavazatot gyűjtöttek be. A legtöbb voksot Székelyudvarhelyen adták le a választók (8.552 darabot), majd ezt követte Marosvásárhely (7.517), Sepsiszentgyörgy (4.884), Nagyvárad (4.182) és Szatmárnémeti (2.367).

Péter Kata elmondta: a Partiumból és Közép-Erdélyből származó 11.618 levélszavazatot összesen 115 településről gyűjtötték be, míg a Székelyföldön 166 településről gyűjtöttek az EMNT és a Néppárt munkatársai és önkéntesei.

Az EMNT tisztségviselői a kolozsvári sajtótájékoztatón elmondták: úgy érzik, derekasan helytálltak a népszavazást megelőző tájékoztató kampányban és a szavazatok begyűjtése során is, majd megköszönték mindazok segítségét, akik önkéntes alapon vettek részt a gyűjtésben. „Hatalmas munkáról, kifogástalan szervezettséget igénylő folyamatról volt szó, a szavazók pedig kitüntettek minket bizalmukkal. Jó döntést hoztak, amikor nem a sokszor kiszámíthatatlan Román Postára bízták levélszavazatuk célba juttatását” – fogalmazott Tiboldi, aki hozzátette: a Nemzeti Választási Irodánál elérhető adatok még nem véglegesek, a leadott szavazatok száma még nőni fog, s úgy sejti, az erdélyi részvételi arányok magasabbak lesznek, mint a magyarországiak.

A sajtótájékoztató végén elhangzott: az EMNT-sek jelezni fogják a Nemzeti Választási Iroda és a magyar kormány irányába azokat az észrevételeiket, melyekkel egyszerűbbé válhatna a határon túliak szavazása, s melyek kiküszöbölnék a még mindig igen nagy (közel 15%-os) érvénytelen levélszavazat-számot.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA