2020. január. 21. kedd
Főoldal » Hírek » A Partium szerepe a magyar és a szomszédos népek kultúrájában és történelmében

A Partium szerepe a magyar és a szomszédos népek kultúrájában és történelmében

2015. 04. 20.

A Nyíregyházi Főiskola, a Kölcsey Társaság, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és az O’sváth Alapítvány rendezésben tartották meg a csengeri (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) O’sváth  Házban, amely az O’sváth Gyűjteménynek helyet ad, A Partium szerepe a magyar és a szomszédos népek kultúrájában és történelmében című konferenciát április 17-én.

Régi-új épület hívja fel magára a figyelmet Csenger belvárosában 2014 óta. Nemcsak a városközpont arculatának egyik meghatározó eleme immár, de hagyományápoló jelentősége is óriási: a neves közgazdász, jogász, politikus, O’sváth György rendkívüli és meghatalmazott (utazó) nagykövet értékes könyvtári gyűjteménye kulturált körülmények között lelhetett otthonra azután, hogy erdélyi és szatmári nemesi ősök leszármazottjaként a neves személyiség 2008-ban a családja múltjában jelentős szerepet játszó Csenger városnak adományozta azt. Az egykori rendőrségi épületet kormánytámogatással és európai részfinanszírozással tette alkalmassá az O’sváth-örökség befogadására a csengeri önkormányzat.

A kézikönyvtárban található közel 20 ezer kötet között van történelmi, szépirodalmi, genealógiai, művészeti, valamint világtörténelmi kiadvány országonként. Az antik könyvtár a XII. század és a XVIII. század között készült ritka iratokat és könyveket őriz. Az O’sváth család relikviái között láthatják az érdeklődők Kiss Áron püspök bibliáját, a Rákóczi-féle lengyelországi hadjárat idején fogságba esett O’sváth György 1650-es sisakját és tatár bilincsét és más érdekességeket.

A tegnapi konferencia ünnepséggel kezdődött, a szervezők képviselői ugyanis felavatták az O’sváth Gyűjteményre épülő kutatóbázist. Az O’sváth Ház a Nyíregyházi Főiskola és a Partiumi Keresztény Egyetem közös kutatóhelyeként is fog működni, amely tudományos ülések, vándorszemináriumok, egyetemközi találkozók helyszínéül szolgálhat majd. A gyűjtemény és a kutatóhely célja az erdélyi-partiumi és a helyi magyarság előre mutató, határon átívelő, hazafias, de ugyanakkor európai, nyugati értékeket közvetítő érdekei mentén történik. Az együttműködés célja továbbá a régió, a helyi értelmiség szervezése, a helyi közösségek szolgálata, kulturális központ kialakítása.

Forján Zsolt, Csenger város polgármestere köszöntőjében kijelentette: ismét eljött az ideje annak, hogy a határok eltűnjenek, elinduljon a gazdasági és a kulturális élet fejlődése a román-magyar határ mindkét oldalán.

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a PKE Alapítók Tanácsának elnöke O’sváth György érdemeit méltatta, akinek a magyar nemzet iránti elkötelezettsége közéleti munkájában és magánéletében egyaránt megnyilvánult. Az O’sváth Alapítvány egyik fő célja a határok légiesítése, a trianoni sebek gyógyítása. A magyarság nemzeti stratégiája teljes mértékben beilleszthető az Európai Unió stratégiájába. Képviselőnk fontosnak tartja a határ két oldalán élők egymásra találását, amelynek egyik fő pászmája az oktatásban, nevelésben kialakuló együttműködés. Méltatta a nyíregyházi és a nagyváradi felsőoktatási intézmények közös projektjeit.

O’sváth György az alapítvány nevében köszöntötte a részvevőket, akik a kettészakított történelmi Szatmár megye mindkét oldaláról érkeztek. Ismertette az alapítványt, a házat és a gyűjteményt. János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora és Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola, valamint a Kölcsey Társaság elnöke ismertette a két intézményt és azok közös tevékenységeit. A továbbiakban neves előadók, egyetemi tanárok tartottak előadásokat, a már említett Jánosi Zoltán irodalomtörténész mellett Lászlóffy Zsolt muzikológus, Újvárossy László képzőművész, János Szabolcs irodalomtörténész, Takács Péter történész, ifj. Szilágyi Ferenc georgráfus, T. Károlyi Margit és P. Lakatos Ilona nyelvészek. Az előadásokat két szakkönyv bemutatója és filmvetítés színesítette.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA