2019. szeptember. 21. szombat
Főoldal » Hírek » A nyelvi sokszínűség tisztelete? Nyelvi diszkrimináció az EU-ban – meghallgatás Brüsszelben

A nyelvi sokszínűség tisztelete? Nyelvi diszkrimináció az EU-ban – meghallgatás Brüsszelben

2016. 05. 23.

Az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (European Language Equality Network – ELEN) 2016. június 1-jén szervezi meg a Nyelvi sokszínűség? Nyelvi diszkrimináció az EU-ban című meghallgatását Brüsszelben, Liadh Ní Riada ír európai parlamenti képviselő és az EFA (European Free Alliance – Európai Szabad Szövetség) együttműködésével. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2014 novemberében csatlakozott az ELEN-hez a Marosvásárhelyen szervezett román-magyar autonómiakonferencia során. A meghallgatáson az EMNT képviseletében Sándor Krisztina ügyvezető elnök lesz jelen.

A meghallgatáson megvitatásra kerülnek az aktuális nyelvi jogi kérdések a regionális, kisebbségi és veszélyeztetett nyelveket illetően, valamint a nyelvi diszkrimináció témája is. Az ELEN-hez tartozó civil szervezetek esettanulmányokban mutatják be az országaikban tapasztalható nyelvi diszkriminációk példáit.

A meghallgatás során egy szakértőkből álló testület értékeli majd a nyelvi jogok helyzetét a tagországokban, javaslatokat téve – a civil szervezetek képviselőivel együtt – arra vonatkozóan, hogy az Európai Uniónak milyen intézkedéseket kellene megtennie a nyelvi diszkriminációk kezelése érdekében.  Az értekezésen részt vesznek az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az ENSZ és az EBESZ érintett testületeinek képviselői. A tanácskozáson a már létező jogszabályok betartására összpontosítanak, a megfogalmazott ajánlásokat pedig továbbítják az illetékes bizottságoknak.

A meghallgatás angol nyelvű programja elérhető az ELEN honlapján:

http://elen.ngo/2016/04/15/elen-hearing-respecting-linguistic-diversity-language-discrimination-in-the-european-union/

A nyelvi sokszínűség tisztelete? Nyelvi diszkrimináció az EU-ban – meghallgatás Brüsszelben


Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA