2020. február. 16. vasárnap
Főoldal » Hírek » A nyelvi jogok helyzetéről tanácskoznak Bukarestben

A nyelvi jogok helyzetéről tanácskoznak Bukarestben

2015. 10. 07.

Bukarestben tartja soron következő közgyűlését az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (European Language Equality Network – ELEN), melyhez tavaly novemberben – a Marosvásárhelyen szervezett román-magyar autonómiakonferencia keretei között – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is csatlakozott. A hétvégi tanácskozáson az EMNT részéről Sándor Krisztina ügyvezető elnök lesz jelen.

A nyelvi jogok helyzetéről tanácskoznak Bukarestben

A jelenleg 44 európai nyelvi közösség tagságával működő ELEN a különböző európai kisebbségi- és regionális nyelvek egyenlőségéért küzd, s tevékenységével az Európai Unió döntéshozóinak figyelmét igyekszik felhívni a kevésbé használt nyelvek jogi helyzetére, s a kisebbségek érdekérvényesítésének problémáira. Az október 10-én megszervezésre kerülő közgyűlés házigazdája az Arománok Tanácsa (Consiliul Armânilor) lesz, mely kisebbséget Románia kormánya mind a mai napig nem ismert el, s ezért az ELEN küldöttei kiemelt figyelmet fordítanak majd az aromán kisebbség helyzetére, nyelvi- és kisebbségi jogaik érvényesülésére.

Davyth Hicks, az ELEN főtitkára a közgyűlésre készülve elmondta: Európa számos pontjából érkeznek küldöttek és meghívott vendégek a román fővárosba, hogy meghatározzák a szervezet elkövetkező időszakbeli stratégiáját, megvitassák az aktuális szakmai anyagokat és előterjesztéseket, valamint megosszák egymással a nyelvi jogok érvényesítéséért folytatott harcuk tapasztalatait.

Az ELEN nem csak az Európai Unió különböző döntéshozó szerveivel alakított ki szoros kapcsolatot, de jelentéseit és tevékenységének beszámolóit az ENSZ illetékes szerveihez is rendszeresen eljuttatja.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA