2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » A Nemzeti Összetartozás Napja Székelyudvarhelyen

A Nemzeti Összetartozás Napja Székelyudvarhelyen

2015. 06. 05.

Székelyudvarhelyen a Nemzeti Összetartozás Napján (június 4-én) a város központjában, a Millenniumi emlékoszlopnál, tartották a trianoni megemlékezést. Az eseményt az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezi 2012 júniusa óta a Székely Nemzeti Tanáccsal és a város Polgármesteri Hivatalával közösen.

A Nemzeti Összetartozás Napja Székelyudvarhelyen

A megemlékezést az Alla Breve Vegyeskar és a Székely Dalegylet közös kórusa a magyar himnusz eléneklésével kezdte, majd Sorbán Enikő énekelt. A szónoklatok sorát Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke kezdte, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy volt értelme öt évvel ezelőtt a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítani június 4-ét, hiszen így lehetett egy történelmi kudarcból erőt adó napot kovácsolni. Példaként a június 3-án tartott SZNT – EMNT közös Küldöttgyűlést említette, mely esemény ezt az összetartozást is jól bizonyítja.

A Nemzeti Összetartozás Napja Székelyudvarhelyen

Jakab Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bár vannak emberek, akik minden nap a lelkükben hordozzák Trianon traumáját, de tudomásul kell vennünk, hogy van egy réteg, különösen a fiatalok, akik nincsenek tisztában a békediktátum jelentőségével. A szomorkodás helyett a lehetőségek megtalálására hívta fel a figyelmet, hogy újra aktív magyar élettel töltsük meg a Kárpát-medencét.

A megemlékezésen továbbá felszólaltak a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői is. A szónoklatokat követően szavalatok hangzottak el, és a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit. Az esemény a székely himnusz eléneklésével zárult.

A megemlékezést követően megtartották a hagyományossá vált barátságos labdarúgó kupát, amelyen három csapat állt pályára: a Polgármesteri Hivatal, az Areopolis Floorball Sportegyesület, illetve az EMNT focicsapata. A mérkőzések az alkalomhoz méltón, valóban barátságos hangulatban zajlottak. Idén megvédte címét az Areopolis Floorball SE, így ismét ők vihették haza a kupát. 

* * *


A Nemzeti Összetartozás Napjára

Székelyudvarhely, 2015. június 4.


Öt évvel ezelőtt nyilvánította ki a magyar kormány június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává. Jó példa arra, hogy a történelmi kudarcból hogyan lehet egy csavaros fordulattal erőt adó napot kovácsolni. S bár akkor többen megfogalmazták, hogy a magyar nemzet gyásznapját nem lehet ünneppé változtatni, az elmúlt öt évben ennek kapcsán szervezett eseményeket látva mégis elmondhatjuk, hogy volt értelme az átfordításnak.

Tegnap Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Székely Nemzeti Tanács közös küldöttgyűlésén voltunk, s egy perces néma felállással emlékeztünk a 95 évvel ezelőtti trianoni döntésre. Abban az egy percben, a hirtelen ránk telepedett csendben azokra gondoltam, akiknek életét a szó szoros értelmében tönkretette a határok ilyen méretű és formájú átszabása.

95 évvel később én most nem siratni akarom őket, hanem azt keresem, hogy az emlékezés mire adhat erőt? Az állandó önsajnálat és panaszkodás nem segít – sem rajtunk, sem azokon a fiatalokon, akik most újból nagyobb hullámban hagyják el az országot. A ballagások idején nem lehet erre nem odafigyelni! Tudjuk, hogy nem ígérhetünk nekik csodákat, de valljuk be, hogy amit ők ma a felnőtt nemzedéktől látnak, az nem sok jóval biztatja őket.

Az erdélyi magyar társadalmat átszövi egy olyan borúlátás, ami nem jósol kedvező jövőképet az itteni fiataloknak. Pedig voltunk mi már sokkal rosszabb helyzetben a történelem során. A Nemzeti Összetartozás Napja ma abban erősítsen meg minket, hogy van értelme küzdeni, biztatni a fiatalokat. Kiváló természeti adottságai vannak Székelyföldnek, karnyújtásnyira vannak az egészséges élelmiszerek, jó a levegő a Hargitán – bárki elmegy innen e helyről, külföldön ezeket hiányolja a legjobban. Nekünk tehát van bőven tennivalónk: odafigyelni, fejleszteni ezeket az értékeket – de főként úgy élni a hétköznapokban, hogy a mellettünk, utánunk felnövekvő nemzedékben hitet, reményt ébresszünk arra, hogy jó itt magyarnak lenni!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke


Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA