2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » A katalán elnökkel találkozik az ELEN tagsága

A katalán elnökkel találkozik az ELEN tagsága

2016. 11. 04.
Megosztás:

Péntek délután Carles Puigdemont i Casamajó katalán elnökkel találkozik az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN) tagsága Barcelonában. Az eseményen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselői is jelen lesznek.

Mint ismeretes, az ELEN célja, hogy az Európai Unió, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) figyelmét felhívja a kisebbségi nyelvek helyzetére, és ezen a területen azonos jogokat biztosítson az azt beszélők számára. Az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózatnak – 2014 októbere óta – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is tagja, így a nemzetközi ernyőszervezet szombati küldöttgyűlésén Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és ifj. Toró Tibor egyetemi oktató is jelen lesz. Ezt megelőzően – péntek délután – az ELEN tagsága Carles Puigdemont i Casamajó katalán elnökkel is találkozik.

A jelenleg 44 európai nyelvi közösség tagságával működő ELEN a különböző európai kisebbségi- és regionális nyelvek egyenlőségéért küzd, s tevékenységével az Európai Unió döntéshozóinak figyelmét igyekszik felhívni a kevésbé használt nyelvek jogi helyzetére, s a kisebbségek érdekérvényesítésének problémáira.

A szombati, barcelonai küldöttgyűlésen áttekintik az elmúlt időszak nyelvjogi fejleményeit, valamint megvitatják az Európai Unió számára előkészített javaslatokat és dokumentumokat, továbbá olyan aktuális kérdésekre is kitérnek, mint például a Brexit kisebbségi nyelvhasználatra gyakorolt hatása. 

Az eseményen Sándor Krisztina EMNT-ügyvezető elnök és ifj. Toró Tibor egyetemi oktató tájékoztatást adnak az erdélyi helyzetképről, ezen belül is kiemelt figyelmet szentelve a különböző nyelvhasználati kérdéseknek és jogsérelmeknek, valamint beszámolnak a romániai magyar kisebbség helyzetéről készült árnyékjelentésről is. 

Az ELEN közgyűléséről szóló angol nyelvű tájékoztatót az alábbi linken található: https://elen.ngo/2016/11/02/elen-general-assembly-iv-to-be-held-at-fc-barcelona/

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA