2019. szeptember. 21. szombat
Főoldal » Hírek » A határon túlra is bevezeti a pártoló tagság intézményét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A határon túlra is bevezeti a pártoló tagság intézményét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2016. 11. 04.
Megosztás:

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) tagjaitól érkezett igényeknek megfelelően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megkezdi a pártoló tagság bevezetését a határon túli magyar gazdák körében is.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma – melynek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alapító tagja – 2016. november 2-3-án, Gyergyószentmiklóson tartotta soron következő ülését. A tanácskozáson, az EMNT képviseletében, Tiboldi László, a szervezet alelnökeként és Mátis Jenő, az EMNT Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottságának elnökeként vett részt. 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a Kamara a KEF tagszervezeteitől érkezett igényeknek megfelelően megkezdi a pártolói tagság bevezetését. A NAK elnöke a folyamatról szólva hozzátette: az alapszabály finomhangolása után nyílik lehetőség a KEF 21 tagszervezete tagjai számára, hogy a magyarországi gazdákhoz hasonló feltételekkel váljanak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara önkéntes tagjaivá, így az őket megillető szolgáltatások számukra is elérhetőek lesznek.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke üdvözölte a NAK kezdeményezését, mert szerinte ez is biztosítja a magyarság összetartozását. Az elnök úgy véli, hogy a Kamaránál felhalmozott tudás és a szakmai igazgatóságokon folyó munka erős kapocs lesz minden magyar gazda között. Csak jól szervezett, összetartó, egymás tevékenységét segítő magyarság képes a jelen kihívások között talpon maradni – tette hozzá.

A fórumon bejelentették azt is, hogy a KEF keretében minden magyar területet képviselő szervezet részéről egy-egy képviselőnek teremtenek lehetőséget arra, hogy személyesen ismerhessék meg a Copa-Cogeca – az európai gazdák és szövetkezetek érdekképviseleti szervezetének – munkáját november 17-én, a szervezet soron következő ülésén.

Lázár Zoltán, a csíkszeredai főkonzulátus külgazdasági attaséja elmondta, hogy a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának gyergyószentmiklósi ülése Székelyföld tekintetében kiemelt jelentőségű. A szakember szerint az ilyen jellegű események alapot teremtenek az összefogáshoz, így a székelyföldi gazdák is minden lehetőséget megkaphatnak ahhoz, hogy a magyarországi társaikhoz hasonlóan gazdálkodhassanak, ezáltal gazdasági eredményeket érhessenek el.

(A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye alapján.)

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA