2019. október. 15. kedd
Főoldal » Hírek » A fekete márciusról Marosszentgyörgyön

A fekete márciusról Marosszentgyörgyön

2015. 03. 20.
Megosztás:

A marosszentgyörgyi katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak, emlékezve a 25 évvel ezelőtti marosvásárhelyi eseményekre. A szertartáson szolgálatot végzett Sütő István, nyugdíjas református lelkész, Kiss János Csaba, unitárius lelkész és Berszán Lajos, katolikus plébános. A lelki vezetők hangsúlyozták: mindannyian egymás felebarátai vagyunk, így végső soron a szeretetnek kell diadalmaskodnia közöttünk.

A fekete márciusról Marosszentgyörgyön

Az istentisztelet végén felszólalt Lőrincz József, cigány származású marosszentgyörgyi lakos, aki a fekete márciusi történéseket követően két évet töltött börtönben a vásárhelyi eseményekben való aktív részvétele miatt. Lőrincz elmondta: bár embertelen körülmények között tartották fogva, ma sem cselekedne másként, és elevenen él emlékezetében a „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” legendássá vált jelmondat.

Orbán Balázs, a Nemzeti Megmentési Front volt elnöke beszédében felidézte a marosszentgyörgyi eseményeket: elmondása szerint a település lakóinak köszönhetően – akik feltartóztatták a hodákról érkező felbőszült tömeg egy részét – jóval kevesebben érték el Marosvásárhelyet, így az ottani zavargások még tragikusabb végkifejletét némileg csökkenteni tudták.

A fekete márciusról Marosszentgyörgyön

Kincses Előd ügyvéd megköszönte a marosszentgyörgyieknek a 25 évvel ezelőtti helytállásukat, majd felhívta a jenlévők figyelmét arra a szomorú tényre, hogy a marosvásárhelyi összecsapások után – egy román nemzetiségű embert kivéve, aki Sütő Andrást súlyosan bántalmazta – kizárólag magyarokat állítottak bíróság elé.

A fekete márciusról Marosszentgyörgyön

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 25 évvel ezelőtti események óta felnőtt egy generáció, amelynek utólag kell megértenie a fekete márciusi történések hátterét. Sándor Krisztina elmondta: vélhetőleg az elmúlt negyed évszázad sem elég a felejtésre azon családok számára, akiket személyesen is érintettek a tragikus vásárhelyi események. Mindezek fényében különösen tragikus azzal szembesülni, hogy a marosvásárhelyi zavargásokat, manipulatív módon, előre leszervezte a román államhatalom – mondta az EMNT ügyvezető elnöke, aki hangsúlyozta: jogaink érvényesítése érdekében ma is szükség van a tettrekészségre.

Sófalvi Sándor polgármester elmondta: a 25 évvel ezelőtti helyzetben nem cselekedhettek másként, de szerencsére az elmúlt időszakban békében élnek egymás mellett a különböző nemzetiségek. Ez azonban – a polgármester véleménye szerint – nem azt jelenti, hogy közösségeinknek nem kell kitartóan küzdeniük az őket megillető jogokért.

A beszédek végén az istentiszteleten résztvevők Tóth Árpád, Puczi Béla és Szilveszter Kis Péter emlékére koszorúztak Tóth Árpád sírjánál.  

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA