2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » A fekete márciusra emlékeznek Marosvásárhelyen

A fekete márciusra emlékeznek Marosvásárhelyen

2015. 03. 17.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Kincses Előd ügyvéd szervezésében március 18-19. között megemlékezést szerveznek a marosvásárhelyi fekete március 25. évfordulójára. 

Március 18-án (szerdán) 19 órától a Sapientia EMTE Műszaki és Humán Tudományok Karán levetítésre kerül a Kincses Réka rendezte Balkán bajnok című film. Ezt követően (20 órától) egykori és mai diákszervezetek vezetőivel rendeznek beszélgetést, melyen a negyed évszázada történt etnikai konfliktusról beszél Moni Róbert, a MsHÖK elnöke, Zakariás Zoltán és Pávai Zoltán, az MMDSZ intézőbizottságának egykori tagjai, valamint Kincses Előd ügyvéd.

Másnap (március 19-én, csütörtökön) 10.30-tól ökumenikus istentiszteletre kerül sor a marosszentgyörgyi katolikus templomban, ahol szolgálatot végez Sütő István, nyugdíjas református lelkész, Kiss János Csaba, unitárius lelkész és Berszán Lajos, katolikus plébános. Az istentiszteleten közreműködik a Jubilate egyházközségi énekcsoport és az egyházközség felnőtt kórusa. Ezt követően Tóth Árpád, Puczi Béla és Szilveszter Kis Péter sírjánál koszorúznak a marosszentgyörgyi temetőben, 17:00 órától pedig Sütő András és Jakabffy Attila sírjánál helyezik el az emlékezés virágait.

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínházban 18 órától emlékestre kerül sor, ahol levetítik a Fehér januártól a fekete márciusig című filmet, valamint Boros Zoltán összeállítását a Román Televízió magyar nyelvű adásának felvételeiből. Az esten bemutatásra kerül Kincses Előd Fekete március című könyve is, melyet Boris Kálnoky németországi író, újságíró méltat majd.

Az est zárásaként (20 órától) Kincses Előd vezetésével Fekete március történései 25 év távlatából címmel beszélgetést tartanak.

A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket és a sajtó képviselőit a rendezvényekre. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA