2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » A csíki EMNT-sek is csatlakoznak a maratonfutókhoz

A csíki EMNT-sek is csatlakoznak a maratonfutókhoz

2013. 09. 16.
Megosztás:

„Ez egy rendkívül fontos ügy, ezért az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) felkarolta a Juhos Gábor által kezdeményezett, Maraton Székelyföldért elnevezésű eseményt, így főtámogatója lett az akciónak” – mondta Tiboldi László, az EMNT csíkszéki elnöke hétfői sajtótájékoztatóján Csíkszeredában.

A csíki EMNT-sek is csatlakoznak a maratonfutókhoz

Tiboldi László

A sajtótájékoztatón elhangzott: Hargita megyében összesen negyvennégy, Csíkszéken pedig tizenhat településen haladnak majd át a futók, akikhez bárki csatlakozhat gyalogosan, vagy akár biciklivel is. Tiboldi hangsúlyozta: vannak fontos ügyek, amikért érdemes kiállni, ilyen az autonómia ügye is. A siker érdekében áldozatot kell hoznunk, kitartásról kell példát mutatnunk, mert ezek a kezdeményezések rólunk szólnak, a megmaradásunkról, Székelyföld autonómiájáról.

A csíkszéki EMNT szervezet tagjai Marosfőn, szerda délután „veszik át” a gyergyóiaktól a maratoni futókat, akiknek szállást biztosítanak, vízzel, gyümölccsel látják el őket, szaladni fognak velük és népszerűsítik akciójukat. Szeptember 20-án, pénteken Tusnádfürdőt elhagyva a háromszéki EMNT támogatásában folytatják útjukat a futók, majd Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Erdőszentgyörgy érintésével szeptember 28-án Marosvásárhelyen ér véget a Székelyföld autonómiájáért zajló esemény.

Az atléták szeptember 15-én, vasárnap indultak Marosvásárhelyről. Hargita megyébe hétfő este érkeznek meg, útjuk során facsemetéket ültetnek és minden nap imádkoznak az önrendelkezésért, a megmaradásért.

Juhos Gábor magyarországi és Csató József gyergyóalfalvi maratonfutó egy kilencvenegy települést érintő, teljes Székelyföldet átölelő maratoni futáson vesz részt, a közel 500 kilométeres táv megtételével az autonómia fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA