2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » 1956-os vándorkiállítás Sepsiszentgyörgyön

1956-os vándorkiállítás Sepsiszentgyörgyön

2017. 01. 25.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében – a magyarországi 1956-os Emlékbizottság támogatásával – az 1956-os szabadságharc erdélyi vonatkozásait bemutató vándorkiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön, a Míves Házban január 27-én, pénteken, délután 18:30-tól. A kiállítás a legfontosabb erdélyi 56-os csoportokat mutatja be, valamint a forradalom leverését követő megtorlásokat.

A 20. századi magyar történelem kiemelkedő eseményeként számon tartott 1956-os szabadságharcnak tavaly volt a 60. évfordulója, melynek során számos megemlékezésre és változatos programokra került sor szerte a Kárpát-medencében. Az 1956-os Emlékbizottság által meghirdetett emlékév programjai több helyszínen 2017-ben is folytatódnak. Az EMNT által tavaly ősszel elindított vándorkiállítás idén ért el Háromszékre. A kiállítás az 1956-os forradalom erdélyi eseményeit, a különböző pereket, szervezkedő csoportokat mutatja be. Az anyagot Dr. Lönhárt Tamás, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Jelenkor Története és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének egyetemi adjunktusa állította össze. A megnyitót követően levetítésre kerül a Szoboszlai-perről készített 30 perces dokumentumfilm.

A Míves Házban felállított vándorkiállítást pénteken nyitja meg Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke. Az '56-os események erdélyi vonatkozásairól Rab Sándor (Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy) és Nagy Eva (Plugor Sándor Művészeti Líceum, Sepsiszentgyörgy) történészek tartanak rövid felvezetőt. Házigazda: Kátai Zsuzsánna, az EMNT Sepsiszéki elnöke. 

A kiállítás a Míves Házban öt napig, péntektől hétfőig, naponta 12.00–18.00 óra között látogatható, kedden pedig 15 óráig.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA