2019. december. 12. csütörtök
Főoldal » Hírek » 1956-os vándorkiállítás Kézdivásárhelyen

1956-os vándorkiállítás Kézdivásárhelyen

2017. 02. 13.
Megosztás:

Az 1956-os forradalom és szabadságharc erdélyi vonatkozásait bemutató vándorkiállítás nyílt tegnap délután Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében, a magyarországi 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

1956-os vándorkiállítás Kézdivásárhelyen

A rendezvényre eljött Lay Imre és öccse, Lay György, akiket az Erdélyi Magyar Ifjak Szövetsége kirakatperében huszonöt, illetve tizennyolc év börtönbüntetésre ítéltek. A hetedik helyszínen bemutatott tárlat a legfontosabb erdélyi ’56-os csoportokat és a forradalom leverését követő megtorlásokat mutatja be korabeli dokumentumok és fotók segítségével. Az EMNT által tavaly ősszel elindított vándorkiállítás idén ért el Háromszékre, és az 1956-os forradalom erdélyi eseményeit, a különböző pereket, szervezkedő csoportokat mutatja be. A kiállítási anyagot dr. Lönhárt Tamás, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Jelenkor Története és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének egyetemi adjunktusa állította össze. A rendezvény házigazdája, Ferencz Attila, az EMNT kézdiszéki elnöke felkérte Ilyés Botond és Balogh János történelemtanárt, hogy beszéljenek az ’56-os forradalom erdélyi, illetve háromszéki vonatkozásairól. Ezt követően Lay Imre túlélő – ahogy magát nevezi – elevenítette fel az erdélyi és brassói ’56-os eseményeket és a kegyetlen megtorlást. Meglátása szerint az 1956-os magyar forradalom vérbefojtása utáni legkegyetlenebb és legdurvább megtorlás Romániában volt, ahol a márosmarosszigeti, enyedi és jilavai börtönökben szenvedtek a politikai foglyok a legjobban. A megnyitót követően levetítették a Szoboszlay-perről készült félórás dokumentumfilmet. A kiállítás hétfőn és kedden 10 és 16 óra között tekinthető meg, majd Kovásznára vándorol.

(Forrás: www.3szek.ro) 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA