2017. június. 27. kedd
Főoldal » Dokumentumok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Állásfoglalás a Tőkés László elleni politikai hajsza kapcsán

Állásfoglalás a Tőkés László elleni politikai hajsza kapcsán

2013. 09. 30.

Állásfoglalás a Tőkés László elleni politikai hajsza kapcsánA Ceaușescu-diktatúra bukása óta eltelt közel negyedszázadban a román államhatalomnak sikerült kijátszania egymás ellen az erdélyi magyarság érdekképviseletét vállaló magyar politikusokat. Erről szólt a Neptun-ügy, majd a kormányzati szerepvállalások, ami az akkor még egységes érdekképviseletnek számító Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) letérítette az autonómia, a nemzeti önkormányzat útjáról. Ezzel párhuzamosan a romániai államhatalom ádáz politikai hadjáratot és médiaoffenzívát indított az 1993-ban kinyilvánított autonómia-törekvéseinket következetesen képviselő Tőkés László ellen.

1993-ban az ürügy Tőkés László bátor és lényeglátó kijelentése volt arról, hogy Romániában „finom eszközökkel folytatott etnikai tisztogatás zajlik”, amit azóta sajnos két népszámlálás is megerősített. Tíz évre rá, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megalakulásakor a román politikusok egymással versengve fenyegették az EMNT tagjait és elnökét azzal, hogy ügyészségi eljárást kezdeményeznek ellenük alkotmányellenes tevékenység vádjával. Pedig az EMNT csak azt követelte, ami akkor már tíz esztendeje szerepelt – a román vezető réteg által partnerként elfogadott és a tényleges politikai célkitűzéseit tekintve megszelídített – RMDSZ programjában.

Tőkés László 1989 adventjében Temesváron az ország politikai szabadságáért és az erdélyi magyar nemzeti közösség jogaiért állt ki. A mai román utódkommunista hatalom mindkét célkitűzéssel szemben ellenséges. Nem véletlen, hogy újabb tíz év elteltével, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében elhangzott, Magyarország védőhatalmi státusával kapcsolatos kijelentés ürügyén ismét hajszát indítottak ellene.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Választmánya indokoltnak látja Tőkés László tusnádfürdői igénybejelentését Magyarország védőhatalmi státusára vonatkozóan, amely egyébként az autonómia iránt elkötelezett erdélyi magyarok követelései között lassan két évtizede szerepel.

Úgy véljük, hogy a romániai állami kitüntetés visszavonása körüli, lassan tragikomédiába fulladó hajsza annak elindítóit minősíti. Jog szerint visszavonhatják ugyan a kitüntetést, de annak erkölcsi alapját sem kitüntetés-visszavonással, sem rágalmakkal, sem történelemhamisító propagandával nem szüntethetik meg.

Kézdivásárhely, 2013. szeptember 28.