Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót szerda délben Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.

A sajtóértekezlet kezdetén, az előző év értékelésének rendjén, Tőkés László kijelentette: az EMNT sikeresen zárta a 2019-es évet, hiszen a temesvári forradalom 30. évfordulóján nagyszabású rendezvénysorozatot szerveztek, s céljuk, hogy továbbra is a rendszerváltás szellemiségében folytassák megkezdett munkájukat. „A rendszerváltás fontosságát valljuk a kisebbségpolitika terén is, hiszen a kommunista diktatúra bukása után a magyar közösség önrendelkezési joga máig sem biztosított, enélkül pedig a romániai rendszerváltás nem lehet teljes. Trianon 100. évfordulója kapcsán nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a nemzeti összetartozás és a nemzeti szolidaritás gondolatára, miközben nyilvánvalóvá tesszük: tiszteletben tartjuk Románia területi integritását” – mondta Tőkés László, aki üdvözölte az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt választási szövetségének létrejöttét, melynek köszönhetően létrejöhetett a „nemzeti erők szövetsége”, a soron következő pártfúzió révén pedig „a nemzeti oldal egysége”. Az EMNT elnöke hozzátette: az új magyar egység létrehozásának legfőbb célja az önrendelkezés képviselete, s ez nem csak a Néppártra és az MPP-re, hanem az RMDSZ-re is vonatkozik, hiszen „az eredményes autonómiaküzdelemhez szükséges – a 2018 januárjában aláírt autonómianyilatkozat szellemében – az egységes fellépés. „Három évtizeddel megalakítása után azt látjuk: az RMDSZ megfeledkezett a magyar közösség érdekeiről, így az önrendelkezésről is. Épp ezért szorgalmazom: az RMDSZ vizsgálja felül politikáját, s térjen vissza az együttműködés útjára – az önrendelkezés kivívása céljából” – mondta Tőkés László, majd megállapította: jó jelnek tartja, hogy a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése kapcsán együtt gyűjtik az aláírásokat. „Az SZNT kezdeményezésének sikeréhez arra van szükség, hogy az legalább olyan támogatottságnak örvendjen, mint a Minority SafePack. Ezt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek is jeleztük, megállapítva, hogy a nemzeti összetartozás évében különösen fontos az SZNT kezdeményezésének sikerre vitele” – mondta Tőkés László, majd hozzátette: az EMNT Demokrácia-központokban várják mindazokat, akik kézjegyükkel is hozzájárulnának a nemzeti régiók védelméhez. Ugyanezt bárki online is megteheti a www.nemzetiregiok.eu oldalra kattintva.

Tizedik éve működnek az EMNT Demokrácia-központjai

Sándor Krisztina elmondta: az EMNT Demokrácia-központjai tizedik éve várják – 23 irodában, Erdély minden megyéjében és minden székelyföldi széken – az ügyfeleket. „Idáig több mint 250 ezer személynek segítettünk a könnyített honosítási eljárásban, valamint az ahhoz kapcsolódó ügyintézésben, szerteágazó tevékenységünk bemutatása érdekében pedig nemrégiben videós összeállítást is készítettünk. Az idők során az EMNT Demokrácia-központok szolgáltatási listái bővültek, így a magyar állampolgárság kérvényezése mellett, magyar útlevél- és személyi igazolvány-kérelmekkel és anyakönyvezési ügyintézésekkel is megkereshetnek minket. Az elmúlt tíz év tapasztalataira alapozva bátran kijelenthetem: megbízható, felkészült munkatársi hálózattal segítjük az Erdélyben élő magyar állampolgárokat, így bárki bizalommal fordulhat hozzánk” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: a 10. évforduló alkalmából kommunikációs kampányt indítottak, melynek célja az EMNT Demokrácia-központok tevékenységeinek népszerűsítése, irodáikban – papír alapon – folyamatosan gyűjtik az aláírásokat az SZNT európai polgári kezdeményezéséhez, ő maga pedig személyesen is felkérte az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN) választmányát, hogy támogassák az európai szinten is kiemelt jelentőséggel bíró kezdeményezést, melynek célja – a nemzeti régiók védelme mellett – a gazdasági különbségek felszámolása.

Nagy Csaba