Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottságának elnöke, valamint Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke is részt vett a KEF orosházi ülésén.

Soros évi ülését tartotta Orosházán a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, amely immár 23 – a magyarországi mellett szlovéniai, horvátországi, szerbiai, romániai, ukrajnai és szlovákiai – magyar agrárszervezet tömörít. Az eseményen a gazdaszervezetek képviselői a Kárpát-medencét érintő gazdasági és működési kérdésekről – így többek között Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programokról, a közös agrárpolitika (KAP) várható alakulásáról, valamint a jégkármérséklő-rendszer tapasztalatairól – tanácskoztak.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma hazatért, hiszen a szervezet hat éve, 2013. május 3-án Orosházán alakult meg a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) tagszervezete, az Orosházi Gazdakör kezdeményezésére. A fórum többek között összefogja a Kárpát-medencében működő szervezeteket, képviseli azok közös érdekeit az európai uniós szervezeteknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán keresztül. A fórum elnöki tisztjét a mindenkori kamarai elnök tölti be. A KEF-tagok összefogásának egyik leglátványosabb megnyilvánulása az idén kilencedik évébe lépő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program, amely keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a közösen elvégzett, hatéves munka igazi eredménye, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett a létszám, amelynek köszönhetően a Kárpát-medencei magyar gazdálkodók között egyre szorosabb az együttműködés. Ennek nagy jelentősége van, hiszen csak jól szervezett, összetartó, egymás tevékenységét segítő magyarság képes a jelen kihívások között talpon maradni – mutatott rá a köztestület vezetője.

A Békés megyei találkozón bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pártoló tagjainak köre is. A NAK pártoló tagjává vált 238 székelyföldi magyar gazdálkodó, így már közel 400 határon túli tagja van a köztestületnek, és ez a szám a várakozások szerint a jövőben dinamikusan növekszik majd. A pártoló tagság bevezetését a KEF tagjaitól érkezett korábbi igényeknek megfelelően a NAK 2017-ben kezdte meg a határon túli magyar gazdák körében is. A NAK alapszabály-módosítása után a KEF tagszervezeteinek tagjai válhatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pártoló tagjaivá. A pártoló tagok minden szakmai információhoz hozzájutnak, valamint számukra is elérhetőek lesznek a rendes tagságot megillető, nem országhoz kötött szolgáltatások.

(Sajtóközlemény)

Nagy Csaba