A Királyhágómelléki Református Egyházkerület által Tőkés László püspöksége idején meghonosított hagyomány jegyében ez év elején is megrendezték Nagyváradon az újévköszöntő ünnepélyt.

A szombati esemény emléktábla-avatással vette kezdetét az egyetem és az európai képviselői iroda szervezésében: a székház udvarában kialakított partiumi magyar történeti panteonban ezúttal a vallásszabadság emlékévét örökítették meg a Deák Árpád alkotta emléktáblával.

Az újévköszöntő ünnepélyen átadták a Közjó Szolgálatában-díjat a Magyar Polgári Egyesületnek, melynek vezetője Nagy József Barna, aki egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke is. Ezt követően az EMNT Kós Károly-díját adták át Boros Zoltán televíziós szerkesztőnek, zeneszerzőnek, előadóművésznek, valamint Bodó Barna politológusnak, egyetemi tanárnak.

Csáky Zoltán televíziós szerkesztő, író, aki legendás időkben dolgozott együtt Boros Zoltánnal a román köztelevízió magyar szerkesztőségében, írásban küldte el laudációját. Boros pár szóban és rövid zongorajátékkal köszönte meg az elismerést. A temesvári Szórvány Alapítvány elnökének, Bodó Barnának a laudációjával barátja és harcostársa, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke szolgált.

BOROS ZOLTÁN laudációja

BODÓ BARNA laudációja

Az EMNT Kós Károly-díját az elmúlt időszakban olyan neves erdélyi közéleti személyiségek is megkapták, mint Balázs Sándor filozófus, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Király Károly, egykori háromszéki szenátor, Birtalan Ákos háromszéki parlamenti képviselő, Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Juhos Gábor maratonfutó, vagy épp Bakk Miklós politológus, de ugyancsak EMNT Kós Károly-díjat kapott a Háromszék napilap, valamint a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsora is.

 

Nagy Csaba