A Csíkszéki Mezőgazdászok Egyesülete szervezésében 2018. november 28-án Pálinka Fórumra került sor Parajdon. Az Urbán Andor Református Konferenciaközpontban megrendezett egy napos eseményen elsősorban az Erdélyi Pálinka Lovagrend székelyföldi képviselői és olyan gazdaszervezetek vezetői, tagjai vettek részt, akik pálinkafőzéssel (is) foglalkoznak.

Elsőként Tiboldi László, a CSME elnöke, az EMGESZ alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Antalfi Zoltán, az Erdélyi Pálinka Lovagrend elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Ezt követően röviden ismertette az Erdélyi Pálinka Lovagrendet, mint egyesületet, beszélt annak megalakulásáról, céljairól, tevékenységeiről, a pálinkáról, mint nemzeti értékről, illetve a nehézségekről, akadályokról, jogi szabályozási problémákról.

Antalfi Zoltán elnök úr elmondta, hogy évente több versenyen vesznek részt (Orosházán, Miskolcon, Gyulán, Délvidéken), ahol a Lovagrend által képviselt pálinkák valamelyike mindig valamilyen éremmel tért haza.

A fórum második fele, az ún. szakmai fórum több tematikát ölelt fel.

Elsőként Barabási Attila-Csaba szólalt fel, aki az Erdélyi Pálinka Lovagrend jelenéről és jövőjéről beszélt. Elmondta, ő a Lovagrenden belül új tagnak számít, majd az egyesület legfőbb céljait és jövőbeni feladatait ismertette. Az egyes rendezvényeken, fesztiválokon való megjelenés fontosságát hangsúlyozta, ugyanis véleménye szerint, ha a pálinka ezeken a rendezvényeken jelen van, a Lovagrend is meg tud erősödni. Egyetértett a korábbi felszólalóval abban, hogy a pálinka szóhasználattal kapcsolatos problémán is dolgozni kell. Hangsúlyozta, fontos lenne, hogy pályázzanak több témában is. Hiányosságként, valamint jövőbeni felhívásként és lehetőségként kiemelte, hogy a médiában az esemény időpontjában jelenjenek meg, ne pedig utólag, egy közös kiadvány hiányát (amelyben feltüntethetik a rendezvényeket, és amelyek a bemutató üzletekben is jelen lehetnek), különböző fórumok, pálinka-bál szervezése, valamint a turisztikai fogadásoknak a pálinkával való összekapcsolása.

Bandi Attila, a Sapientia EMTE tanára felajánlotta segítségét, hogy gyümölcstermesztés témában szívesen vállalja szakmai előadások megtartását.

A pálinka bírálásáról, pontozási rendszerről Kovács Elek tartott nagyon izgalmas előadást. Beszámolójában elmondta, hogy a 20 pontos rendszerben a bírálásnál első szempont a technikai futtatás, vagyis a pálinka elbírálása során a legtöbben az elő- és utópárlatot vizsgálják. Az illattisztaságra 3 vagy 4 pontot lehet adni, és itt az a fontos, hogy a gyümölcsre jellemző illat legyen. Az illat- ízkarakter arra vonatkozik, hogy mennyire lehet érezni az ízeket, mennyire tölti ki a szájüreget, vagyis mennyire karakteres az ital ízvilága. Mint mondta, az intenzitás elég széles skálát mutat, van, aki jobban elfogadja, ha van az italban más gyümölcs is, ami erősíti az eredeti ízt, van, aki kevésbé. Hangsúlyozta, egy pálinka akkor jó, ha az elő- és utópárlatok nem zavaróak. Ezt követően Lázár Jánossal bemutatták a pálinka kóstolás „módszerét”.

Szőcs Rezső, a Yami pálinka képviselője az általuk alkalmazott lepárlásban lévő technikai újdonságokról számolt be.

Ezt követően Gáspár Botond, a Vásárhelyi Forgatag képviselője marketing lehetőségekről beszélt. Kiemelte a versenyeken való részvétel, a médiamegjelenés, egy közös arculat kialakításának a lehetőségét és fontosságát, valamint éttermek látogatásának lehetőségét. Hangsúlyozta, azt kellene elérni, hogy folytonos marketing, médiaszereplés legyen, ne csak a rendezvény ideje alatt működjön a marketing. További lehetőségként emelte ki az önkormányzatokkal való együttműködést, szakmai képzéseket tartani azokon a településeken, ahol működik egy pálinkafőzde, ezáltal a település brandjét is építeni. A digitális marketingről is szó esett, a fiatalokat megcélzó Facebook, Instagram marketing lehetőségekről.

A szakmai fórum záró részében a pálinkának az egészségmegőrzésben betöltött szerepéről volt szó, amelyet közös pálinkakóstoló és vacsora zárt.

A jelenlévők mindannyian hasznosnak ítélték meg e szakmai fórumot, és reményüket fejezték ki újabb, hasonló szakmai rendezvények, találkozások, kötetlen beszélgetések megszervezésére.

Nagy Csaba