Jó hangulatban telt a hagyományos szilvaünnep a Szilágyságban – a harmadik Kémeri Szilvafesztiválon ismét vidám mulatozás közben főzték a résztvevők a finom lekvárt és a szilvásgombócot.

Tizennégy üstben rotyogott a hagyományos módon készült szilvalekvár a hétvégén Kémeren, nyolcan neveztek be a pálinkvaersenyre és három csapat gombócfőzésre is vállalkozott, így bőven volt dolga a vetélkedővel egybekötött fesztivál zsűrijének. A művelődési ház udvarán szervezett közös lekvárfőzésbe a helyiek mellett Egrespatak, Szilágyperecseny, Vérvölgy és Bályok csapatai is bekapcsolódtak.

A szervezők – a Szilágysági Gazdák Egyesülete és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – egy tonna szilvát osztottak ki a résztvevők között, így bőven volt alapanyag. A magvalást követően, dél körül „kései reggelivel” kínálták a versenyzőket és az érdeklődőket, a többórás főzést pedig a gombóckészítés- és kóstolás és a pálinkaverseny dobta fel, a hangulatról pedig a sarmaságról érkezett Dj Barna gondoskodott. Este vacsorára várták a fesztiválozókat, az esemény pedig szabadtéri bállal zárult. Amíg a vetélkedő csapatok az udvaron rotyogtatták a lekvárnak valót, a konyhán 15 önkéntes sürgölődött annak érdekében, hogy a körülbelül 150 résztvevő minden igényét kielégítsék.

„Gasztronómiai hagyományaink őrzése mellett közösségépítő szerepe is van a Kémeri Szilvafesztiválnak, ezért külön örömömre szolgál, hogy a helyiek idén még aktívabban kapcsolódtak be a szervezésbe” – mondta elégedetten a főszervező, Kui Attila Zsolt, aki szerint a jövőben is folytatni kívánják a rendezvénysorozatot. A versenyző csapatok tagjai szerint idén nagyon finom lett a lekvár, mivel forró volt a nyár és édesebbre érett a szilva, mint a korábbi években. Elmondták: várták már a rendezvényt, hiszen a Kémeri Szilvafesztiválon úgy főzhetik meg a család éves lekváradagját, hogy közben együtt tölthetnek egy kellemes napot a barátokkal, ismerősökkel. A rendezvényt idén is támogatta Magyarország Kormánya, illetve a Bethlen Gábor Alap.