Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke és Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke tartott sajtótájékoztatót Csíkszeredában. Az eseményen elhangzott: a Román Posta késve kézbesíti a magyarországi országgyűlési választáson érvényesíthető szavazólapokat és az azokhoz tartozó azonosító nyilatkozatokat, ugyanakkor sokan vannak olyanok, akik még nem vették át – a regisztrációjuk során a csíkszeredai vagy a kolozsvári főkonzulátusra kért – Szavazólapjukat.

„Az eltelt két hétben a 2014-es magyarországi országgyűlési választásokhoz képest a 2018-as választásokra igényelt levélcsomagoknak alig egytizede érkezett meg postán” — jelentette ki Tiboldi László, majd hozzátette: a posta megterheltté vált a feltorlódott levélcsomagok miatt, amelyek ezen a héten kedden, szerdán és csütörtökön kezdtek el nagyobb számban megérkezni. „A központi postahivataloktól megkésve kerültek el a levélcsomagok a regionális postafiókokhoz, ezzel  megterhelve a rendszert és a levélcsomagok kiszállítását. A postai késés kapcsán a Hargita megyei postaigazgató visszaigazolta: a nemzetközi egyezményeknek megfelelően, a Román Posta öt munkanapon belül köteles kézbesíteni a levélcsomagokat, azonban erre nem került sor” – mondta Tiboldi. Az EMNT alelnöke közölte: aki még nem kapta meg a levélcsomagokat, várjon türelemmel, vagy ellenőrizze le a főkonzulátuson a levélcsomagját. Fontos tudni, hogy a csíkszeredai és a kolozsvári főkonzulátusokon szombatig lehet átvenni az oda igényelt levélcsomagokat.

„Reméljük, hogy ma és holnap megérkeznek azok a levélcsomagok is, amelyek eddig elmaradtak. Egyetlen levélszavazatot sem szeretnénk ott hagyni a magyar állampolgároknál, és csökkenteni kívánjuk a hibás levélszavazatok számát is” — közölte Tiboldi. Az EMNT Demokráciaközpont csíkszeredai irodája reggel 8-tól 20 óráig, meghosszabbított nyitvatartással, várja a szavazni kívánókat, segítve őket az érvényes levélszavazathoz szükséges azonosító nyilatkozat helyes kitöltésében is.

Sándor Krisztina az EMNT Demokráciaközpontok munkája kapcsán elmondta: „Örömmel tapasztalom, hogy Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön is hosszú sorokban állnak a választani kívánó polgárok az irodáinkban.” Az EMNT ügyvezető elnöke felhívta a választópolgárok figyelmét arra, hogy levélszavazatukat semmiképp se bízzák a postára, hiszen postai úton 5 napba telik a levélszavazat eljuttatása és erre április 8-ig már nincs elegendő idő. Fontos tudni, hogy az EMNT Demokráciaközpontok és az Erdélyi Magyar Néppárt önkéntesei terepen is dolgoznak, így kérésre házhoz szállítják a szavazóurnát. „Felkérünk minden erdélyi magyar állampolgárt, akihez végül mégsem érkezett meg a levélcsomagja, hogy a jövő héten személyesen vagy telefonon keresse meg az irodáinkat, és tegyen bejelentést erre vonatkozóan” — közölte Sándor Krisztina. A problémák bejelentése által statisztikát készít az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, hogy lehetővé tegye a Nemzeti Választási Iroda számára is a probléma tüzetes áttekintését.

Sándor Krisztina a választás kapcsán elmondta: „A külhoni magyarok életében az elmúlt nyolc évben – a különböző fejlesztési támogatásoknak köszönhetően – jelentős pozitív változások indultak be. Magyarország jelenlegi kormányának épp ezért folytatnia kell a megkezdett munkát. A gazdaságfejlesztési programok, a szimbolikus intézkedések valamint az erdélyi magyar intézményépítés jelentősen segíthetnek abban, hogy az erdélyi magyar közösség következő évtizedei jobban alakuljanak.”

Nagy Csaba