A 2014-es magyarországi országgyűlési választásokhoz képest idén megkétszereződött az erdélyi regisztráltak száma, s már javában zajlik a szavazólapok kézbesítése, valamint a voksok leadása – tájékoztatta a sajtó képviselőit Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke, valamint Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke.

A szerda délelőtt Csíkszeredában tartott sajtóértekezleten elhangzott: közel 250 ezer erdélyi magyar állampolgár kérvényezte felvételét a választói névjegyzékbe, az EMNT Demokráciaközpontok munkatársai, valamint a Néppárt önkormányzati képviselői és önkéntesei pedig mindenkinek segítenek a szavazólaphoz tartozó azonosító nyilatkozat kitöltésében és a szavazólapot is tartalmazó boríték biztonságos célba juttatásában. „Az Erdély-szerte működő 21 EMNT Demokráciaközpont munkatársai azért dolgoznak, hogy segítsenek az erdélyi magyar állampolgároknak a szavazólaphoz tartozó azonosító nyilatkozat kitöltésében, valamint hogy biztonságos körülmények között, még időben eljuttassák a levélcsomagokat a magyarországi főkonzulátusokra. Arra kérünk mindenkit, hogy szavazatukat ne bízzák a Román Postára, hiszen megtörténhet, hogy úgy a voksok nem érnek vissza időben Budapestre” – mondta Tiboldi László.

„Nem mindegy, hogy április 8. után kik alakítják a magyar nemzetpolitikát. Látjuk és érezzük, hogy ez a választás rólunk, erdélyi magyarokról, is szól, ezért nem csak jogunk, de kötelességünk is részt venni rajta. Hogy mindenki időben leadhassa szavazatát, az azonosító nyilatkozatot pedig a szabályoknak megfelelően töltsék ki, Csíkszéken 20 településen és 27 helyszínen vannak gyűjtőpontjaink, ahol munkatársaink és önkénteseink készségesen állnak a szavazni vágyók segítségére” – jelentette ki Tőke Ervin.

Nagy Csaba