Rekord számú részvétellel tartotta meg tisztújító közgyűlését február utolsó napján a 201 tagot – köztük a Szent László Napokat szervező egyesületet – tömörítő Magyar Fesztivál Szövetség. A Szent László Egyesületet a rangos eseményen Varga-Korpos Dalma elnök képviselte, és a szövetség teljes jogú tagjaként kérte, hogy Nagyvárad kiemelkedő kulturális eseményét vegyék fel a Közvitál tagozatba.

Mi is az a köztivál és mitől köztivál a Szent László Napok? Mint a Magyar Fesztivál Szövetség megfogalmazza: „köztivál” megnevezés a helyi közösségek bevonására és a közösségi élmény megteremtésére való törekvést hangsúlyozza. A Szent László Napokra határozottan illő műfaj jellemzője még, hogy erőteljesebb hangsúlyt kap a kommunikációban a közösségi oldalak használata, illetve rendszeresen vesznek részt önkéntes segítők a köztivál lebonyolításában. A köztivál ugyanakkor rendszerint összeköti a művészetek által képviselt magas kultúrát a lokális hagyományok hétköznapi értékeivel. Műfajilag széleskörű, igényes programkínálatával egyaránt szolgálja a térségben élők kulturális alapellátását és adott esetben a minőségi kulturális turizmust.

A tisztújító közgyűlésen újabb három évre kapott bizalmat Márta István elnök (Művészetek Völgye alapító, Bőköz-Ormánság fesztiváligazgató, Kapolcska Program vezető), Borsa Kata alelnök (Öt Templom Fesztivál – Győr) és  Elekes Zoltán (Hungarikum Fesztivál – Szeged) alelnök.

Jó dolog, hogy ennyien vagyunk. Jó dolog, hogy – bár konkurenciát jelentünk egymásnak – de szövetségünk a gyűlöletmentes összefogásról is szól. Szól arról, hogy a többmilliós látogatószám ne csak statisztikai adat legyen, hanem a közönség-növelés mellett tudatosítsuk magunkban a közönség-nevelés fontosságát is. A fesztiválok innovatív fejlesztése fontos cél lehet, mégpedig a minőség figyelembe vételével, lett légyen szó művészeti, közösségi, népművészeti, vagy gasztrokulturális rendezvényekről. A fesztiválforrások növelése mellett a folyamatos kutatások, elemzések is fontos szegmensei Szövetségünk feladatainak, csakúgy, mint a határokon túli magyar fesztiválokkal való együttműködés” – emelti ki az eseményen Márta István  régi-új elnök.