Honosítási napot tartottak Szalacson január 23-án, mely alkalomból a megjelenteknek segítettek az április 8-i anyaországi választásokat megelőző regisztráció elvégzésében is.
Mint ismeretes, a Nemzeti Választási Iroda közlése szerint csak azokat a regisztrációkat tudják figyelembe venni, amelyek március 25-ig beérkeztek a hivatalba. Ennek értelmében tehát nem elégséges 24-én postázni a kérelmeket, hiszen az nem érkezhet meg időre. A márciusi határidő után már csak online lehet regisztrálni, melyet addig is bárki megtehet a Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által létrehozott www.valasztas.info internetes oldalon keresztül is. A hátralévő két hónapban a Néppárt és EMNT önkéntesei és munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy minden szavazni vágyó erdélyi magyar állampolgár részt vehessen az áprilisi voksoláson. Az EMNT Demokráciaközpontok munkatársai, valamint a Néppárt önkéntesei és önkormányzati képviselői Erdély-szerte segítenek a regisztráció elvégzésében, valamint a későbbiekben – a romániai postaszolgálat megbízhatatlansága miatt – a levélszavazatok begyűjtésében, és azok kolozsvári főkonzulátusra való eljuttatásában is.
A szalacsi eseményen nagy igény mutatkozott továbbá a honosítási kérelmek összeállítására, valamint az anyakönyvezési ügyintézés lebonyolítására is.