Szkepticizmuseloszlató „honosítási kedvcsinálón” járták körbe a magyar állampolgárság pozitívumait a Demokráciaközpontban, ahol a választói névjegyzékbe regisztrálókat is várják.

Miért honosítsunk? Avagy a magyar állampolgárság jótéteményei címmel tartott sajtótájékoztatót tegnap Csókási-Budaházi Attila, a szatmárnémeti EMNT Demokráciaközpont irodavezetője, s mint mondta, a „honosítási kedvcsinálóval” az emberek a magyar állampolgársággal kapcsolatos szkepticizmusát szeretné eloszlatni.

„A trianoni trauma utáni identitástudatunk szüntelen támadásnak van kitéve a világháborúk nyertesei oldalán landolt vagy létrehozott utódállamok mindegyikében. Amíg tudatra ébredésünk óta őseink létének természetes eleme volt a magyarsága, magyarságtudata, addig az eltelt száz év alatt az elszakított területeken roppant nehézségek között, időnként akár fenyegetettségben kellett ezért megharcolni. Sokan sokféleképp kezelték e helyzetet — s a kelleténél többen választották az önfeladás, az asszimiláció útját. Most nem velük foglalkoznék, hanem azokkal, akik — csak ők tudják/mi tudjuk, milyen áron — konokul megmaradtak/megmaradtunk magyarnak, erdélyi, partiumi magyarnak. Azonosságunk, származásunk kézzelfogható, dokumentálható és nemzetközileg elismert, hivatalos formája a magyar állampolgárság intézménye.

Vannak, akik nem tartják szükségesnek, mondván, hogy üres papír, a lényegen semmit sem változtat, ők enélkül is magyarok. Ezt nem is kérdőjelezi meg senki — de a magyar honpolgárságnak számosak a jótéteményei, és nagyon sok kedvező alkalmat nyújt azoknak, akik élnek vele.Kár lenne kihagyni, elesni olyan lehetőségektől, amelyek adottak, és többnyire semmibe sem kerülnek” — fogalmazott, majd a teljesség igénye nélkül, dióhéjban összefoglalt néhány jótéteményt, kezdve a minden születendő gyermek után járó egyszeri, 64 125 forintnak megfelelő összegű anyasági támogatástól (a gyermek születését pedig az EMNT Demokráciaközpontban is be lehet jelenteni, s ezt követően megtörténik a gyermek magyarországi anyakönyvezése az ottani keresztnévírási szabályok szerint), az amerikai és kanadai vízummentességet biztosító magyarországi útlevélen át az ingyenes magyar személyi azonosító igazolványig. Mint rámutatott, vállalkozások támogatásakor számos esetben feltétel a magyar állampolgárság, akárcsak gyakran a gazdaságélénkítő programok, ösztöndíjak, anyagi támogatások, pályázati kiírások esetében; Magyarországon való tanuláshoz kiemelten hasznos, és Magyarországra való költözéskor is. Bár a megszerzéshez nem feltétel a magyar állampolgárság, magyar igazolványt is lehet igényelni az irodában, amivel egyesek utazási és múzeumlátogatási kedvezményekre jogosultak.

„S nem utolsósorban a magyar állampolgár bárhol a világon védettséget élvez a magyar állam részéről, amely kiáll az állampolgárai mellett, és ez bizonyos élethelyzetekben nagy jótétemény lehet. Hangsúlyozom, mindezek alapvető feltétele a magyar állampolgárság megszerzése, ami egy viszonylag egyszerű és minimális költségekkel járó eljárás, irodánk pedig minden hétköznap a honosítók rendelkezésére áll. Akik november folyamán indítják el az állampolgársági eljárást, azoknak még jók az esélyeik, hogy részt vehessenek a 2018-as magyarországi parlamenti választásokon; akik pedig már állampolgárok, de nincsenek még regisztrálva, azokat megkérjük, hogy fáradjanak be az EMNT Demokráciaközpontba (Szatmárnémeti, Vasile Lucaciu sugárút 18. szám, telefon: 0762248663, 0261/768110) hétköznap 9–17 óra között, hogy azt megtehessék, mert ez feltétele a szavazáson való részvételnek. Többen is jelezték, hogy űrlappal ellátott levelet kaptak a Nemzeti Választási Irodától — levél csak azoknak szól, akik már regisztráltak, és esetleg megváltozhatott a lak- vagy postacímük” — magyarázta.

Forrás: frissujsag.ro